A fogszabályozás mindenképpen kompromisszumra készteti a viselőjét. A táplálkozást azonban csak a rögzített készülék befolyásolja, hiszen a kivehető készülékeket az étkezés idején nem kell viselni. Arra azonban ez esetben figyelni kell, hogy az étkezéseket követően alaposan meg kell tisztítani a fogakat, mielőtt azokra visszakerülne az eszköz.

Más a helyzet a fix készülékkel, hiszen ezeket az étkezések alkalmával is viselik a páciensek. Ez pedig azt is jelenti, hogy alaposan meg kell gondolni, mit eszünk és mit nem. Nem feltétlenül jelenti ez azt, hogy a korábbi kedvenceink tiltólistára kerülnek, de jó eséllyel lesz olyan étel vagy élelmiszer, amelyet máshogyan vagy éppenséggel sehogy sem tudunk elfogyasztani.

Azért kell különösen odafigyelni, hogy mit eszik a páciens, mert egyes dolgok jobban beleragadnak a bracketek közé, az ív alá. Ez elsősorban esztétikai szempontból zavaró, de ezen túlmenően is kellemetlen. A beragadt ételmaradékot nehéz eltüntetni, és ha ez nem sikerül, az íny begyulladhat és a fogak is kilyukadhatnak. A kemény daraboktól pedig lejöhet a fogról a bracket. Általában el nem törik, de a ragasztó elengedhet. Ebben az esetben a fog gyorsan elkezd visszarendeződni, vissza kell menni ragasztásra, mindez pedig viszi az időt és a pénzt.

Az is fontos szempont, hogy a kezelés bizonyos szakaszaiban a fogak jóval érzékenyebben reagálnak a nyomásra, így szerencsésebb könnyen rágható ételeket választani.

Édes és ragacsos

A nehezen tisztíthatóság miatt a cukros, illetve a ragacsos élelmiszereket jobb háttérbe szorítani. A fogszabályozók legnagyobb ellensége a cukros-ragacsos étel, mint például a tejkaramella, a gumicukor vagy az olvadós rágó. Ezek könnyen beragadnak a fogak és a bracketek közé, ami magas cukortartalmuk miatt káros a fogak számára. A cukormentes rágó inkább esztétikai szempontból okozhat problémát. Mivel cukormentes, ezért értelemszerűen nem növeli a szuvasodás kockázatát, ugyanakkor könnyen beleragad a tappancsok mögé és közé, ami nem szép látvány.

Kicsi és nagy magvak

A ragacsos anyagok mellett az apró és a kemény élelmiszerek sem a fix fogszabályzó készülékek barátai. Az apró alapanyagok, kicsiny magvak, törmelékek beragadhatnak a résekbe, amelyeket nem könnyű feladat eltávolítani. A kemény darabkák pedig akár le is törhetik a tappancsokat. Ilyen esetben új bracketet kell ragasztani a leesett helyére.

Ami a kemény darabokat jelenti, elsősorban a magvak fogyasztását kell végiggondolni. A mandula, a mogyoró, az egzotikus diófélék vagy tiltólistára kell kerüljenek vagy csak nagyon lassan és nagy odafigyelés mellett fogyasszuk. A kemény magvak ráadásul nemcsak a tappancsokat, hanem akár az ívet is deformálhatják.

Ha mindkét fogsoron viseljük a fix készüléket, könnyen lehet, hogy a kisebb magvak is gondot okozhatnak. Ennek az az oka, hogy ha összezárjuk a fogsorunkat, akkor az alsó tappancsok rendkívül közel kerülnek a felső fogsor belső ívéhez, vagyis akár egy kisebb, kemény mag is kárt okozhat, a tappancs letörhet.

Zöldség, gyümölcs, kenyér

Nemcsak a magvak lehetnek kemények. Néhány gyümölcs, zöldség, de akár a ropogós kifli, péksütemény is okozhat problémát. Az alma, a körte, a nyers zöldségek – mint a répa, karalábé – fogyaszthatók, esetükben inkább arra érdemes ügyelni, hogy fogyasztás előtt fel legyenek kockázva, csíkozva, úgy kevésbé okoznak gondot. A ropogós végű ciabatta, a keményre sült pizza széle vagy a szikkadt kenyér azonban nem vagy nehezen darabolható fel, így előfordulhat, hogy azokat el kell kerülni.

Érzékenység

Külön figyelmet igényel az első időszak, amikor a készülék felkerül a fogakra. Nemcsak azért, mert kell szokni, hanem azért is, mert ebben az időszakban a fogak sokkal érzékenyebbek a rájuk ható erők miatt. A felragasztást követően lehet ez a legkellemetlenebb, ebben az időszakban fel kell készülni arra, hogy csak puha vagy pépes élelmiszert fogyasztunk – néhány nap alatt múlik el a fogak érzékenysége.

Ezt követően a készülék igazítása után lehet számítani arra, hogy néhány órára vagy egy-két napra érzékenységet tapasztal a páciens – ez jellemzően egy-egy fog érzékenységét jelenti, amelyekre nagyobb erő hat. Az érzékenység elmúltával a táplálkozásban visszatérhetünk a korábbi, megszokott szokásainkhoz.

Én is szeretnék fogszabályzót!