Fogszabályozó készülékek

Manapság már szinte bármilyen fogászati rendellenesség helyrehozható a megfelelő fogszabályzó készülékkel. Fontos azonban tisztában lenni a különböző típusok illetve technológiák előnyeivel és hátrányaival. Elmondjuk mit érdemes tudni ahhoz, hogy könnyen megtaláljuk a számunkra optimális megoldást.

Fogszabályzó típusok

Többféle szempont szerint lehet osztályozni a fogszabályzókat. A legfontosabb a rögzítés módja, mely szerint léteznek:

 1. Rögzített fogszabályzók
 2. Kivehető fogszabályzók

Ahogy a nevük is mutatja, a különbség az, hogy el lehet-e távolítani őket olyan alkalmakkor, amikor nem szeretnénk viselni őket, például evés közben vagy egy megbeszéléskor.

Rögzített fogszabályzók

A rögzített fogszabályzók a drótív és az úgynevezett bracketek segítségével rendezik a fogsort. A bracketek a fogakhoz rögzített zárak, a segítségükkel marad a helyén a fogszabályzó készülék. Az ív fejti ki az erőt (nyomást vagy húzást), amely a fogakat a kívánt helyükre mozgatja.

A bracketek típusai

A rögzített fogszabályzó készülékből két alapvető modell létezik a bracketek típusa szerint.

 1. Hagyományos bracket
 2. Önligírozó bracket

Hagyományos (standard) bracket

A hagyományos bracket használatakor egy drót vagy gumigyűrű tartja a helyén az ívet. A bracketeket és az ívet minden aktiváláskor cseréljük a fogszabályozó szakorvosi rendelőnkben.

Előnyök

Hátrányok

 • Kb. kétszer annyi alkalommal kell aktiválni, tehát kétszer annyi a visszajárás a rendelőbe
 • Hosszabb a kezelési idő
 • Nem lehet vele annyira fogívet tágítani, ezért több a foghúzással kombinált eset

hagyományos fogszabályzó

Önligírozó (önzáró) bracket

Az önligírozó bracketek beépített ajtó segítségéve rögzítik az ívet. Ez az ajtó nem feszül rá az ivre mint a hagyomanyos ligaturák, kisebb a súrlódás, ezért gyorsabban mozognak a fogak. Az ajtókat nem kell cserélni, az aktivalas nagyrészt maga az ívcsere.

Előnyök

 • Ritkábban kell aktiválni
 • Rövidebb tart az aktiválás
 • Rövidebb ideig tart a kezelés
 • Könnyebben tisztán tartható

Hátrányok

 • Drágább mint a hagyományos bracket

Kivehető fogszabályzók

A legfontosabb ismérve az ilyen fogszabályzóknak, hogy a páciens bármikor le tudja venni a fogsoráról, és bármikor biztonsággal vissza tudja helyezni. A fogszabályzó készülék kivétele és ismételt felrakása nem okoz problémát a kezelés során. Természetesen ezt a fogszabályzó típust is hordani kell legalább napi 16-20 órában. Ilyen típusű fogszabályzó például az Invisalign.

Érdekel engem is a fogszabályozás

A fogszabályzó készülék anyaga szerinti típusok

A fogszabályzókat az anyaguk szerint is lehet osztályozni.

 • Hagyományos fém fogszabályzókk
 • Porcelán fogszabályzók
 • Láthatatlan fogszabályzók
 • Aranyból vagy mesterséges zafírból készült fogszabályzók
 • Porcelán fogszabályzó

Porrcelán fogszabályzók

A hagyományos fém fogszabályzók mellett elérhetők a porcelán készülékek, például a Damon Clear rendszer, amely a hat vagy tíz fogon kerámia (porcelán) bracketeket használ.

Előnyök

 • Természetes hatású
 • A porcelán bracket a fog színéhez alkalmazkodik, így a fogszabályzó csak közelről látszik
 • Fémallergia esetén is használható
 • Nem lesz hosszabb a kezelési idő

Hátrányok

 • Drágább, mint a hagyományos fém fogszabályzó

Láthatatlan fogszabályzók

A láthatatlan fogszabályzók is lehetnek rögzítettek illetve kivehetők. Elterjedt rögzített megoldás a Forestadent 2D Lingual belső fogszabályzó készülék, amely kisebb esztétikai korrekciók kivitelezésére alkalmazható.

Arany fogszabályzók

A rögzített láthatatlan fogszabályozás egyik csúcsa a 3M cég által szabadalmaztatott Incognito rendszer. Használatakor minden páciens számára egyedi, speciális bracketeket készíttetünk aranyból a fogsor belső részére, és a robottechnológiával készült drótívek segítségével tökéletes eredményt érünk el.

Kivehető láthatatlan fogszabályozás

Az amerikai Invisalign cég fejlesztette ki az első széleskörben elterjedt kivehető láthatatlan fogszabályzó készüléket. A kezelés során átlátszó műanyag síneket gyártunk le személyre szólóan minden páciensnek egyedi 3D tervek alapján. A síneket a páciens bármikor tetszés szerint ki- és be tudja helyezni, ami nagy előny amikor a felnőtt fogszabályozás alatt egy fontos tárgyaláson kell részt venni.

Előnyök

 • Szinte láthatatlan
 • Kivehető
 • Teljesen személyre szabott
 • Minimális kellemetlenséggel jár a használata
 • Rövidebb ideig tart a kontroll kezelés

Hátrányok

 • Drágább, mint a hagyományos fogszabályozás

láthatatlan fogszabályzó

Kivhető éjszakai fogszabályzó

A kivehető éjszakai fogszabályozót általában a gyermek fogszabályozás alatt használjuk, mert ilyenkor még könnyebben mozgathatók a fogak. A név megtévesztő, ugyanis legalább napi 12 órán át kell viselni a készüléket.

Retenciós fogszabályzó

A retenciós fogszabályzó készülékek tartják a fogakat az új helyükön a fogszabályzó kezelés után. Minden kezelés után javasoljuk a használatukat.

Melyik fogszabályzót érdemes választani?

Ezt a kérdés több szempontból is érdemes megvizsgálni. A legfontosabb, hogy az adott technológia illetve készülék alkalmas-e a problémák kezelésére. Szintén kizáró kritérium, ha allergiás vagy valamelyik alkatrészre. El kell dönteni, hogy mennyire szeretnéd elrejteni a fogszabályzót, illetve milyen apró kellemetlenséget vagy hajlandó elviselni. És végül természetesen a pénztárcád is nagyon fontos szempont.

Fogszabályzó szakorvosi rendelőnkben minden kezelés egy személyre szabott, részletes konzultációval kezdődik, amely során együtt megtaláljuk a neked ideális megoldást.

Jelentkezem a konzultációra!

Gyakori kérdések

Minden fogszabályzó kezelés egyedi. Hosszuk attól függ alapvetően, hogy  hány fogra terjed ki a kezelés, és milyen mértékű mozgatás szükséges. Az aktív fázis akár másfél-két évig eltarthat. Ezt követi a retenciós fázis, amely akár szintén két lehet – ez alatt azonban már kivehető fogszabályzót kell csak hordani.

A fogszabályzó árak nagyon sok mindentől függenek. Az alapvető szempontok: 1. Milyen mértékű problémát kell kezelni 2. Hány fogívre kell fogszabályzó 3. Milyen technológiát használunk. Rendelőnkben minden fogsorra és pénztárcára megtaláljuk a megfelelő megoldást.

A fogszabályzó kezelés nem fájdalmas, inkább csak átmeneti kellemetlenséget okoz. A készülék felhelyezése jelentkezhet enyhe irritáló érzés. Ez legtöbbször pár nap alatt elmúlik.https://www.doctordent.hu

Igen. A fogszabályozást bármikor, akár felnőttkorban is el lehet kezdeni. Gyermekkorban viszont általában könnyebben alakítható a fogsor.

Érdemes megvárni az első négy metszőfog kibújását, ez általában a 7-8 éves kort jelenti. Az állcsontból eredő problémák kezelését is érdemes már ebben a korban elkezdeni.

Jelentkezem a konzultációra!