A szépségért meg kell szenvedni – tartja a mondás, de vajon ez igaz a fogszabályzóra is? Cikkünkből megtudhatod, mire számíthatsz, ha éppen most lettél fogszabályzós.

A legfontosabb kérdés: fájni fog? Meddig?

A válasz igen, de a kellemetlenség csak átmeneti, tehát nem kell attól tartanod, hogy a teljes kezelés alatt fájdalmaid lesznek. A fájdalmat az okozza, hogy a fogszabályozó készülék alkatrészei felsérthetik az ínyt, de ez csak átmeneti, néhány nap alatt megszűnik ez a kellemetlen állapot. Az első napokat segíthet átvészelni, ha:

 • kerülöd a savas italokat,
 • kerülöd a ropogós vagy csípős ételeket,
 • hűtöd a begyulladt ínyedet, pl. jégkockával vagy fagyival,
 • meleg borogatást használsz, pl. sópárnát teszel a gyulladt területre.

Az első napokban az is érezhető, ahogyan a készülék a fogakat a megfelelő irányba húzza, néhány nap elteltével ez is elmúlik.

Ha a fájdalom nagyon kellemetlenné válik, megoldást jelenthetnek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók. Ezenkívül az ínygyulladás hatékony kezelésére is van lehetőség.

Mit és hogyan ehetek fogszabályzóval?

A kezdeti időszakban az evés fontos kérdés, hiszen az íny és a fogak is érzékennyé válnak. Érdemes kerülni a nehezen megrágható és a ragacsos ételeket, mivel egyrészt fájdalmat okozhatnak, másrészt hozzátapadhatnak a fogszabályzó drótjaihoz. Inkább részesítjük előnyben a puhább, pépes ételeket, amelyeket könnyen meg tudunk rágni. A túlzottan savas és erősen fűszeres ételeket is jobb mellőzni az első napokban, mivel a sebes ínynek nem esnek jól.

Az első napokban érdemes kisebb falatokra felkockázni az ételt, és óvatosabban rágni a megszokottnál. Ez egyrészt segít tehermentesíteni az első fogakat, másrészt kevésbé fájdalmas, és attól is megkímél, hogy a fogszabályzó valamelyik alkatrészének a sérülése miatt további fájdalomnak tedd ki magad. Pár nap után lehet folytatni a megszokott étrendet – így akár rozskenyeret, vagy fűszeres ételt is enni.

Fogtisztítás fogszabályzóval

A fogszabályozó viselése miatt érdemes több időt és energiát fektetni a szájhigiéniára, hiszen a nem megfelelő tisztítás miatt a készülék körül fogszuvasodás és ínygyulladás is könnyen kialakulhat. A következő eszközöket jó, ha beszerzed, ha fogszabályzót viselsz:

 • Fogkefe: a manuális fogkefék között vannak olyan kefék, amelyeknek a feje igazodik a fogszabályzó miatt megváltozott fogsorhoz. Ha lehet, válasszunk puha sörtéjű fogkefét, hogy az érzékennyé vált fogínynél elkerüljük a sérüléseket.
 • Fogkrém: fogszabályzás idején érdemes olyan fogkrémet használni, amelyek segítenek megelőzni a gyakori problémákat: ilyenek lehetnek léziók (fehér foltok a fogzománcon), az afták és az ínygyulladás.
 • Szájvíz: ha fogszabályzóval eszünk, nagyobb eséllyel szorul ételmaradék a fogak és a készülék közé, ezért érdemes megelőzni a baktériumok elszaporodását. Ebben segít a szájvíz használata.
 • Fogköztisztító kefe: praktikus eszköz, amivel a készülékhez hozzátapadt ételmaradékokat bármikor eltávolíthatod.
 • Fogselyem: vannak olyan speciális fogselymek, amelyekkel a fogszabályzó miatt nehezen elérhető területeket tudod hatékonyan megtisztítani.
 • Egycsomós fogkefe: a fogszabályzó viselése alatt a megfelelő tisztításhoz egycsomós fogkefe használata is ajánlott.
 • Viasz: a fogszabályzó fém részeinek a viasszal történő bedörzsölése nagy segítség lehet az első napokban, hiszen megkíméli az ínyedet a drót okozta sérülésektől. Az átlátszó viasz a készülék esztétikáján is javít, ezenkívül kényelmesebbé is teszi a mindennapokat.
 • Szájzuhany: a szájzuhany kiegészíti a fogmosást, de semmiképpen nem helyettesíti azt. Fogszabályzó mellett különösen ajánlott a használata, mivel segít megakadályozni a baktériumok elszaporodását, így jó hatással van a fogínyre és a nyálkahártyára is.

Szeretnéd alkalmazni ezeket a technikákat, de nem vagy benne biztos, hogy jól használod őket? Semmi gond, foglalj nálunk időpontot, és megmutatjuk a helyes technikát.

Csókolózás fogszabályzóval

Az első napokban a fájdalom miatt valószínűleg még nem esik jól a csókváltás, de ez csak átmeneti kellemetlenség. Nem kell attól tartanod, hogy a fogszabályzó megöli a romantikát, de az első időszakban jobb visszavenni a tempóból, nehogy a készülék valamelyik darabja felsértse a partnered száját vagy ínyét.

Érdemes belevágni: a fogszabályozás előnyei

Láthatjuk, hogy a fogszabályozás kezdetben kellemetlen élmény, de fontos, hogy ezek csak átmeneti problémák, hosszú távon a fogszabályozás sokkal több előnnyel jár, mint hátránnyal. Ha az első időszakban türelmesek vagyunk, később hálásak leszünk érte.

Sokat nyerhetünk vele:

 • szabályos fogsor
 • szebb mosoly
 • magabiztosabb megjelenés.

Emellett az is fontos szempont, hogy a szabályozás után a fogak könnyebben tisztíthatóak lesznek, elkerülhető a foglazulás, jobb lesz a harapás és rágás, sőt még a korábbi beszédhibák is egyszerűbben javíthatóvá válnak.

Régóta szeretnél fogszabályzót? Ideje belevágni! Tudj meg mindent a felnőtt fogszabályozás lehetőségeiről!

Jelentkezem fogszabályzásra