Gyakran az ijedtség nagyobb, mint a valódi probléma, és a legtöbb fogszabályozóval kapcsolatos kellemetlenség otthon is orvosolható.
Probléma esetén javasolt mindenképpen jelentkezni a fogszabályozó szakorvosnál – akár telefonon, akár e-mailben – így a későbbi problémák a szakszerű ellátásnak vagy tanácsnak köszönhetően teljes mértékben elkerülhetőek.

Fájdalom
A fogszabályozó készülék felrakása utáni néhány napban a kisebb kellemetlenség evés és rágás közben, valamint a kisebb fájdalom, teljesen természetes. A fogának és az állkapocsnak is meg kell szoknia egy új helyzetet, ez általában kisebb mértékű, azonban néhány nap alatt elmúló fájdalommal jár.

Javaslat:

  • Kerülni kell a kemény, nehezen rágható, ragacsos, vagy például a fogak közé beragadó, nehezen kitisztítható nyúlós ételeket,
  • segíthet a felmelegített párna, vagy éppen az arc jegelése,
  • esetleg alkalmazható sós vizes öblögetés is,
  • ritkább esetben gyógyszertárban kapható fájdalomcsillapító is bevehető.

Ha kimozdul a drót, vagy levált a bracket
Ritkán, de gyermek fogszabályozás és felnőtt fogszabályozás esetén is előfordulhat az ilyen típusú kellemetlenség. Amennyiben megoldható, minden esetben jelezd a problémát a fogszabályozó szakorvosodnak, majd keresd fel őt, hogy ne csak a helyzetet orvosolhassa, de szükség esetén ívet is cserélhessen, vagy új brackettet ragaszthasson fel.
Kivételes esetben, ha a helyzet mégis úgy kívánja, hogy azonnal intézkedni kell, akkor egy alkohollal fertőtlenített körömcsipesszel le kell vágni a drótot, vagy elcsúsztatni a brackettet.

Fogszabályozó gyűrűk, elasztikus gumik
A fogszabályozás kezdetén a fogak közé elasztikus szeparáló gyűrűket vagy gumi eszközöket szokás feltenni, mert a fogszabályozó gyűrűk felhelyezése előtt a fogakat szeparálni kell, különben ezek a szomszédos fogaktól nem férnének el. A szeparáló eszközök hozzáidomítják a fogakat a későbbi beavatkozásokhoz. Viszont gyakran előfordul, hogy az elasztikus gumik és gyűrűk kicsúsznak, kiesnek vagy elmozdulnak, ilyen esetekben ezeket mindig pótolni kell!