Gyermek fogszabályozás

Bár a fogszabályozó szakorvos idősebb korban is, bármikor javasolhatja a fogszabályozó kezelés elkezdését, mégis létezik egy ideálisnak számító életkor, amikor már érdemes kikérni a szakember véleményét.
Az Amerikai Fogszabályozó Szakorvosok Társasága 7 éves korra teszi azt az időszakot, amikor már érdemes fogászati vizsgálatokat végezni, illetve szükség esetén bele lehet kezdeni egy fogszabályozó kezelésbe is.
Ebben az időszakban lehet elérni a legjobb végeredményt a legkevesebb idő alatt és a legkevesebb pénz ráfordításával. A fogszabályozás trainer készülékkel történik.

Ebben a korban, már előbújtak az első nagyőrlők, amelyek kialakítják a harapást hátul. Ilyenkor már nagyrészt az első négy frontfog is előtörőben van, így a fogszabályozó szakorvos már fel tudja mérni, mind a hátsó, mind az elülső harapási formát. Minél előbb felismerjük a problémát, annál nagyobb az esély arra, hogy hosszútávon egészséges fogai és gyönyörű mosolya legyen a páciensnek.

A gyermek fogszabályozás nem csak a fogak egyenességéről, a mosoly esztétikájáról szól, hanem arról is, hogy a harapás jó legyen. A jó harapáshoz jó fog- és állcsont helyzet szükséges. Az állcsontok és a fogak helyzete határozza meg később a mosolyt, az arcesztétikát, a rágást, és a fogak tisztíthatóságát. Fontos, hogy gyermekkorban még lehet irányítani az állcsontok növekedését így későbbi komplikációktól menthetjük meg páciensünket, valamint a fennálló problémát már nagymértékben javíthatjuk. Ezzel együtt a gyerek önképét, önbizalmát is fejlesztjük.

  • Helyteremtés a torlódott fogazatban.
  • Harmonikus arcprofil, jó harapási forma kialakítása az állcsontok növekedésének irányításával.
  • A kiálló elülső fogak rendezésével csökken a frontfog trauma valószínűsége.
  • Helyfenntartás még elő nem bújt fogak számára.
  • Csökken a későbbi esetleges foghúzás valószínűsége.
  • Csökken a későbbi esetleges fix fogszabályozó készülékkel történő kezelés időtartama.
  • 8-12 korig a gyermek fogazata vegyes. Az első négy metszőfog kibújása után érdemes elkezdeni a fogszabályozást. Ebben az esetben elsősorban a funkcionalitásra fókuszálunk nem az esztétikára.A kezelés bimaxilláris készülékkel történik vagy rögzített Damon készülékkel az első 4 fogon és Damon D-Gainer készülékkel az hátsó 6 fogon.
  • 12 éves kor után, ha a gyermek minden foga kibújt, a fogszabályozás rögzített fogszabályozóval történik. Erre legideálisabb készülékek a lágy erőkkel működő fogszabályozók.

Gyermek fogszabályozó készülékek

Kivehető fogszabályozó készülékek gyermekeknek

A kivehető fogszabályozó készülékeket leggyakrabban gyermekkorban használjuk, de kisebb korrekciókra felnőtt korban is alkalmasak lehetnek.

A gyermek fogszabályozás nem csak a fogak egyenességéről, a mosoly esztétikájáról szól, hanem arról is, hogy a harapás jól legyen. A jó harapáshoz jó fog- és állcsont helyzet szükséges. Az állcsontok és a fogak helyzete határozza meg a mosolyt, az arcesztétikát, a rágást, a fogak tisztíthatóságát. Fontos, hogy ebben a korban még lehet irányítani az állcsontok növekedését így a későbbi foghúzással vagy műtéttel kombinált felnőtt fogszabályozási kezelések elkerülhetők.
A kivehető fogszabályozó készülékek esetén a páciensnek is van felelőssége a hatékonyságot illetően, hiszen az elért eredmény attól is függ, hogy a készüléket mennyi ideig és milyen gyakorisággal használja.

Amikor a fogszabályozás kivehető készülékkel történik, azt általában éjszakai használatra javasolják, de érdemes még azon túl néhány órát nappal is – összességében napi 10-12 órát – hordani. Kisebb korban, a gyerekeknél a szülő felelőssége is nagy, hiszen figyelni kell a gyerkőcökre, motiválni kell őket a készülék viselésére, hiszen csak akkor lesz eredményes a fogszabályozás, ha a készüléket rendszeresen, az orvos utasításának megfelelően használják.

Ez a leghagyományosabb kivehető fogszabályozó készülék. Kisebb fogtorlódások, fogívszűkületek és egyes fogak helyzeti rendellenességeinek kezelésére szolgál. Többnyire kemény műanyagból és fém alkatrészekből készülnek, bármilyen színben választhatóak.

Gyermek fogszabályozás

Ezek a kivehető fogszabályozó készülékek mindkét állcsontra hatnak, leginkább az állcsontok növekedésének irányításában van szerepük. Szintén műanyagból és fémből készülnek.

 Gyermek fogszabályozás

A bimaxilláris fogszabályozó készülékek legújabb változata, kényelmes szilikonból készülnek melyben az alsó és a felső fogívek számára előre kiképzett hely van. Ezek a kivehető fogszabályozók is az állcsontok növekedésére hatnak a szájizmok trenírozásával. Ez azért fontos, mert a fogak elhelyezkedését a szájban az ajkak és a nyelv határozzák meg. Az izomműködési (myofunkcionális) zavar hibás fogsorérintkezést eredményez, ami sokszor beszédzavarral is társul. Ezért szükséges a szájüregi és mimikai izmok egyensúlyának helyreállítása, ún. trainerek segítségével. A beszédzavar kiküszöbölését a fogszabályozó szakorvos és a logopédus szoros együttműködésben végzi.

Mind a hagyományos funkciós készülékek mind a trainerek segítenek a rossz szokások megszüntetésében (cumizás, ujjszopás, ajakrágás), a szájlégzés és nyelvlökéses nyelés megváltoztatásában. Emeli a nyelv elhelyezkedését a szájban, segíti a felső állcsont és az arc fejlődését. Vezeti és jó helyzet felé irányítja a fogakat a növekedés során. Funkciós terápiával jobb alapot teremtünk a további fogszabályozáshoz, vagy önmagában már ezzel megoldható az adott rendellenesség.

Gyermek fogszabályozás

Lágy erőkkel működő fogszabályozók

A lágy erőkkel működő fogszabályozó készülékeknek számos előnyük van a hagyományos készülékekkel szemben. Talán a legjelentősebb különbség a hagyományos rendszerekkel szemben, hogy azoknál torlódott fogazatban sokszor foghúzás javasolt a kezelés kivitelezéséhez, míg ezzel a  rendszerrel a foghúzás a legtöbb esetben elkerülhető! Így a kezelés végére a mosoly telt lesz, az arc vonásai harmonikussá válnak. Ráadásul egy ilyen fogszabályozó készülékkel ritkábban kell visszajárni aktiválásra, sőt gyorsabban is működik! Hagyományos fogszabályozó készülékes kezeléseket gyakran ki kell egészíteni durva szájpadrepesztő készülékekkel, vagy headgear-rel, amelyek nem éppen a kényelmességükről híresek.

A lágy erőkkel működő, önzáró fogszabályozó készülékek feltalálása Dr. Dwight Damon amerikai professzor nevéhez fűződik.
Damon rendszerrel akár foghúzás és drasztikusabb beavatkozás nélkül, ritkább  aktiválásokkal is rendkívül szép eredmények érhetők el.
A Damon rendszer elérhető hagyományos fém- és esztétikus kerámia kivitelben is.

További információ a Damon fogszabályozó készülékekről

Gyermek fogszabályozás

Még többet szeretnél tudni? Kérj időpontot konzultációra!