Felnőtt fogszabályozás

Felnőtt fogszabályozás? Miért ne?

Lehet, hogy meglepő, de pácienseink nagy része a felnőtt korosztályhoz tartozik, ami egy újabb bizonyíték arra, hogy soha nem késő belevágni olyan dologba, ami foglalkoztat minket. A magabiztos megjelenés egyik meghatározó eleme: a mosoly. Ha kényelmetlenül érezzük magunkat egy kis rés miatt a fogaink között, vagy a szemfogunk pozíciójával nem vagyunk megelégedve, akkor ezt a testbeszédünk jelzi.  Eltakarjuk a szánkat és ezzel együtt fogainkat, kezünket a szánk elé kapjuk, és akarva akaratlanul kialakul rólunk egy kép, amely bizonytalanná, visszahúzódóvá tesz minket. Az életünk számos területén (akár magánéletben, akár munkában) azt szeretnénk közvetíteni a külvilág felé, hogy magabiztosak vagyunk. Ennek egyik eszköze a felnőtt fogszabályozás lehet.

felnőtt fogszabályozás nem csak arról szól, hogy a páciensnek szebb lesz a mosolya. A kezeléssel javul az életminősége, nő az önbizalma, és ezzel felszabadultabbá is válik. Fontos azt is tudnunk, hogy a kezeletlen fogproblémák hosszú távon fogágy-betegséghez, a fogak elvesztéséhez is vezethetnek, vagy egyéb betegségeket is okozhatnak. A torlódott fogakat nem lehet alaposan tisztítani. A fogak sorba állításával azonban könnyen elérhetjük fogkefénkkel a fogak közötti réseket is, kisebb a szuvasodás és a fogkő esélye, így nem gyullad be az íny, nem alakulnak ki fogágy betegségek, ami a fogak kihullásához is vezethet. Felnőtt korban gyakran előfordul, hogy már hiányoznak fogak, pótolni kell, akár híd, akár implantátum formájában. Ahhoz, hogy a pótlások megfelelőek legyenek a meglévő fogakat fogszabályzó készülék segítségével ideális pozícióba helyezzük. Ezzel készítjük elő a „terepet”, így a pótlások hosszú távon a páciens életminőségét javítják.

A mai modern fogszabályozó készülékeknek köszönhetően olyan megoldást nyújtunk, amely mind egészségügyi szempontból, mind pedig esztétikailag a legkiválóbb eredményt biztosítja. Készítünk külső vagy belső fogsorívre rögzített és kivehető fogszabályozókat, például az átlátszó Invisalign rendszert is, de az alkalmazott technológia minden esetben a megoldandó problémától függ.

A mai modern felnőtt fogszabályozásban mi két irányt követünk:

  1. A gyors, esztétikai fogszabályozás (időtartama: 6-9 hónap)
  2. A komplex fogszabályozás (teljes harapás beállítást, állkapocsi ízületi terápiát, preprotetikai fogszabályozást jelent)

Az ideális fogszabályozó készülék kiválasztásához személyes konzultációra van szükség. A röntgenek  és a lenyomatok alapján kezelési tervet készítünk, és azt alaposan átbeszélve döntjük el, hogy melyik kezelés ideális a páciens számára.

Jelentkezz be konzultációnkra, hogy kiderítsük, mely fogszabályozó kezelésre van szükséged!

Jelentkezem a konzultációra!

Megoldások:

Ennél a kezelésnél az első 4-6 fogadra fókuszálunk, a hátsó őrlő fogakat nem mozdítjuk el. Ez azért is kényelmesebb számodra, mert sem a rágással, sem az állkapocsízületeddel nem lesz problémád, és az esetek 95 %-ában nem húzunk ki fogat sem. Az esztétikai fogszabályozásnál arra törekszünk, hogy a lehető legrövidebb időn belül a legnagyobb eredményt érjük el fogaiddal. Azt szeretnénk, hogy a felnőtt fogszabályozás által kapott magabiztosságodat az élet minden területén kamatoztatni tudd! És hogy örömöd határtalan legyen, az eredményt utólagos fogfehérítéssel és a fogaid formai kontúrozásával tökéletesítjük, hogy mosolyod még káprázatosabb legyen!

Mosolygó nő fogszabályozás után

Természetes mosoly

A természetes és szép felnőtt fogsor sohasem mű, vagy protézis-szerű. Egy természetesen szép mosoly tartalmazhat minimális, 1 mm-en belüli elfordulásokat, amelyek csak a mosoly tökéletességét hangsúlyozzák.

Felnőtt női egyenes fogsor fogszabályozás után

Egyenes fogsor

Az első 4 vagy az első 6 fogadra fókuszálunk, mert ezek a mosolyod meghatározó fogai. Ha rád néznek, mindenki ezt nézi meg először amikor mosolyogsz.

Fehér felnőtt fogak mosolyognak

Fehér fogak

A bőrünket is ápoljuk, bizonyos időközönként megtisztítjuk új, élettel teli színt adunk neki. Miért ne tennénk ugyanezt a fogainkkal is? A kozmetikai kezelések kiegészítéseként a fogfehérítést és a fogak formai kontúrozását javasoljuk.

Felnőtt fogszabályozási naptár

4-9 hónap

Hogy hogyan tudunk ilyen gyorsan látványos eredményt elérni? Mivel ennél a kezelésnél elsősorban az esztétikum számít, a hátsó őrlő fogaidat nem mozdítjuk el, így a rágással és az állkapocsízületeddel sem lesznek problémáid. Az esetek 95 %-ban pedig az egészséges fogakat sem kell ehhez kihúzni!

A fogaink állapota befolyásolja az egészségünket, a hosszú távon kezeletlen fogproblémák, a torlódott fogak és a rossz harapási forma hajlamosít az ínybetegségek kialakulására, csontpusztulásra, fogszuvasodásra, a fogak rendellenes kopására, fejfájásra, és akár állkapocs ízületi problémák is kialakulhatnak. A komplex fogszabályozó kezelések célja a funkcionalitás normalizálása (mint például a megfelelő harapás), hosszú távú stabilitás, ízületi problémák kiküszöbölése, felnőttkori pótlások helyének megteremtése, a tökéletesen illeszkedő fogpótlás előkészítése (preprotetikai fogszabályozás), kapcsolódó fogbetegségek megelőzése, és mindezek mellett az esztétikus megjelenés elérése.

Felnőtt fogszabályozó készülékek

Sokféle felnőtt fogszabályozó készülék létezik.  A megfelelő készülék kiválasztásához elengedhetetlen a személyes konzultáció, ahol felmérjük a fogak állapotát és meghatározzuk a kezelés részleteit.

Mi, akik az egyediségben és a minőségben hiszünk, az alábbi fogszabályzó készülékek közül választunk:

Új generációs, külső kerámia készülék

Átlátszó vagy fogszínű brackettekből és fém ívekből álló, a fogak külső felszínére rögzített fogszabályozó rendszerek, amelyek gyors és pontos fogmozgatást tesznek lehetővé. Ha a fém színű íveket nem szereted, rendelhetjük fehér színből is. Itt azonban tudnod kell: ha a fehér fogszabályzó ívet választod sokkal lassabban fogunk látványos eredményt elérni, valamint a fehér ív bevonata idővel sajnos foltokban kopik.

Készülékek Megjegyzés Ár / fogsorív Esztétikai vagy gyors fogszabályozáshoz Komplex felnőtt kezelésekhez
Damon Clear első 10 fogon kerámia brackett 450.000 Ft

Részletes árlista

Aligner típusú készülékek

3D technológiával készült, átlátszó kivehető fogszabályozó sínes rendszerek. Két hetente mindig váltjuk ezeket a síneket, amivel lépésenként valósítjuk meg a fogmozgatást, napi 22 órás viseletük javasolt. Könnyű és kényelmes, így méltán elterjedt Amerikában és Nyugat-Európában.

Felnőtt fogszabályozás
Készülékek Ár / fogsorív Esztétikai vagy gyors fogszabályozáshoz Komplex felnőtt kezelésekhez
Invisalign 600.000 F-tól

Részletes árlista

Egyszerű belső készülék

A fogak belső oldalára rögzített fogszabályozó rendszerek, amelyek direkt kozmetikai kezelésekre fejlesztettek ki, és teljesen láthatatlanok.

Készülékek Megjegyzés Ár / fogsorív Esztétikai vagy gyors fogszabályozáshoz Komplex felnőtt kezelésekhez
Forestadent 2D Lingual belső fogszabályozó készülék kisebb esztétikai korrekciókra 400.000 Ft

Részletes árlista

Új generációs külső fém és vegyes készülékek

Kerámia és/vagy fém brackettekből és fém ívekből áll, a fogak külső felszínére rögzített fogszabályozó rendszerek. A vegyes készülékeknél az első hat fogra kerámia, a többi fogra fémből készült brackett kerül.  Ha a fém színű íveket nem szereted, rendelhetjük fehér színből is. Itt azonban tudnod kell: ha a fehér ívet választod sokkal lassabban fogunk látványos eredményt elérni, valamint a fehér ív bevonata idővel sajnos foltokban kopik.

Felnőtt fogszabályozás
Készülékek Megjegyzés Ár / fogsorív Esztétikai vagy gyors fogszabályozáshoz Komplex felnőtt kezelésekhez
Damon Q / Damon Clear vegyes fém, vagy vegyesen, fém és az első fogakon kerámia brackettek, igény szerint 340.000 Ft-tól

Részletes árlista

Gyakori kérdések

Igen. A fogaink életünk végéig mozgathatók maradnak, vannak persze korlátok, de a lágy erőkkel működő fogszabályzó ideális választás

Igen. A fogszabályozással akár a hiányzó fogak helyére is lehet húzni másik fogakat. Az implantátumok, hidak viszont már problémát jelentenek, azok nem mozgathatók.

Nem feltétlenül. Akkor szükséges kihúzni a bölcsességfogakat, ha nincs már hely a fogsorban és torlódnak miattuk fogak, vagy ferde a növekedési irányuk.

Igen. Már többféle láthatatlan fogszabályzó készülék típus közül is választhatsz. Leggyakoribb első választás az Invisalign.

A fogszabályozás menetéről itt olvashatsz.
További kérdésekre kaphatsz választ a Gyakori kérdések oldalon.

Mit kell tennem, ha fogszabályozó készülékre van szükségem? Kérj időpontot személyes konzultációra!