Damon fogszabályozó rendszer

A századforduló óta a fogszabályozás jelentős fejlődésen ment keresztül. Ez a fejlődés nem állt meg, pár éve új csoportja jelent meg a rögzített fogszabályozó készülékeknek. Ezek az önzáró, lágy erőkkel működő fogszabályozó készülékek.

Az úttörő, biológiai erőkkel történő fogszabályozásra alkalmas készülék kifejlesztés dr. Dwight H. Damon nevéhez fűződik. A Damon fogszabályozó készülékek valóban sok újdonsággal bírnak.

Így működik az önligírozó rögzített Damon fogszabályzó

A hagyományos fogszabályozás során a fogakra kis tappancsokat, szakszóval bracketeket rakunk fel. A brackethez a fogszabályzó fémívet hagyományos esetben vagy kis gumigyűrűkkel vagy dróttal rögzítjük. Ezt gumiligatúrának illetve fémligatúrának nevezzük, a folyamat amit végeznek pedig a ligírozás. A hagyományos ligírozás alatt túl szoros a kapcsolat az ív és a ligatúra között, ezáltal jobban súrlódik, ezért lesz lassabb a kezelés hagyományos ligatúrákkal. A hagyományos ligatúrák ráadásul elfáradnak 3 hét alatt, újra kell aktiválni, míg az önzárókat elég 6 hetente, ezért kevesebb a kontrollok száma is.

A Damon fogszabályozáskor önzáró bracketeket ragasztunk a fogakra. Ezek nagyon percíz, apró zárszerkezetek, amelyek a hagyományosnál sokkal lazábban rögzítik a fogszabályzó fém ívét a bracketekhez.

Emiatt a Damon technológia optimális, kisebb erőt fejt ki a fogakra, mint a hagyományos fém vagy gumiligatúra, Sokkal kevesebb súrlódás keletkezik a fém ív és fogszabályozó bracketek között, így kevésbé feszül meg az ív,ezért végeredményben kevesebb fájdalommal és kellemetlenséggel jár. A könnyebben járó ív miatt a fogak is gyorsabban mozognak, ezért lesz rövidebb velük a kezelés.

A bracketek önzáró felépítése, valamint az ívek optimális erőleadása miatt a Damon rendszer sokkal nagyobb állcsont szélesítésre alkalmas, mint a hagyományos készülékek, ezért ha nagy a torlódás a fogsorban, a legtöbb esetben tudunk annyit szélesíteni/tágítani, hogy lesz helyük egymás mellé rendeződni az összetorlódott fogaknak és nem kell emiatt fogat húzni.

Előnyök

A Damon fogszabályzóknak számos előnyük van a hagyományos készülékekkel szemben.

 1. Nem kell fogat húzni
  Talán a legjelentősebb különbség a hagyományos rendszerekkel szemben, hogy azoknál torlódott fogazatban sokszor foghúzás javasolt a kezelés kivitelezéséhez. A Damon rendszerrel a foghúzás a legtöbb esetben elkerülhető!
 2. Lágy erőkkel dolgozik
  A Damon készülékek sokkal gyengédebben fejtik ki a hatásukat, mint a hagyományosak. Ezért sokkal kevésbé károsak az állcsontokra és a fogakra.
 3. Szélesebb, telt mosoly
  Mivel a legtöbb esetben nem kell fogat húzni, a Damon készülékkel végzett a fogszabályozás végére a mosoly telt lesz, az arc vonásai harmonikussá válnak
 4. Kevesebbszer kell kezelésre járni
  Szintén nagy előny, hogy Damon fogszabályozáskor ritkábban kell visszajárni aktiválásra, mert nem kell annyi alkalommal állítani a készüléken, mint a hagyományos fogszabályozó készülékkel esetében. Egy vizit ideje is rövidebb, mert sokkal egyszerűbben és gyorsabban lehet állítani a készüléket. A kezelés során sokkal kevesebb fájdalomérzet jelentkezik.
 5. Rövidebb ideig tart a fogszabályozás
  Egy fogszabályzó kezelés hossza a kezelendő problémától és az egyén fogazatától függ. Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy a Damon fogszabályzó rendszer akár hónapokkal is lerövidítheti a kezelés hosszát.
 6. Nem kellenek fémgyűrű, szájpad tágítás
  Hagyományos fogszabályozó készülékes kezeléseket gyakran ki kell egészíteni a szájpadláson átívelő elemekkel, amelyek nem éppen a kényelmességükről híresek. A Damon rendszerrel szájpadrepesztő kiegészítő elemek nélkül is rendkívül szép eredmény érhető el.
 7. Könnyebb tisztítani
  A Damon készülékeket sokkal könnyebb tisztítani, mint a hagyományosakat, mert nem használnak gumigyűrűket, amelyek megnehezítik a fogmosást. Ez fontos szempont, hiszen a fogszabályozás alatt kiemelten fontos a megfelelő szájhigiénia.

Damon Q fém fogszabályozó

A Damon rendszer lekerekített, kiálló élek nélküli bracketek segítségével rögzíti a fogszabályzó ívet. Nem rozsdásodik, nem színeződik el. Egyszerűen lehet állítani, és kevesebb, rövidebb látogatást igényel a használata a kezelés során. Lágy erővel dolgozik, ami a fogaknak és a csontoknak sokkal előnyösebb. A legtöbb esetben gyorsabb eredményt lehet vele elérni, mint a hagyományos fogszabályzóval.

A pontos árakról a Fogszabályozás árak menüpont alatt tájékozódhatsz.

Szeretnék én is Damon Q fogszabályzót!

Damon Clear fogszabályozó

A Damon Clear rendszer elterjedt megoldás a láthatatlan fogszabályozás során. A kerámiából készült, kisméretű bracketek csak nagyon közelről látszanak, ugyanakkor minden olyan előnyt biztosítank mint a fémből készült verzió. A Damon Clear esetében is igaz, hogy a készülék lágy erővel dolgozik, egyszerűen lehet cseréni az íveket, a kezelés hamarabb befejeződik és kevesebbszer kell megátogatnunk a fogszabályzó szakorvost.

A pontos árakról a Fogszabályozás árak menüpont alatt tájékozódhatsz.

Szeretnék én is Damon Clear fogszabályzót!

Damon fogszabályozás felnőttkorban

A diszkrét, szinte láthatatlan Damon Clear készülék ideális a felnőttkori fogszabályozásra. Nem utolsó szempont az sem, hogy általában rövidebb a kezelés hossza, és ezalatt kevesebbszer kell kontrollra járni.

Szeretnék én is Damon fogszabályzót!

Gyakori Kérdések

Felnőttkorban is el lehet használni a Damon fogszabályzó készüléket?

Igen. A Damon rendszert felnőttkorban is ajánljuk.

Mennyire fájdalmas a Damon fogszabályzó kezelés?

A fogszabályozás nem fájdalmas, inkább kellemetlen, főleg a az első napokban. A Damon rendszer lágy erőkkel dolgozik, ezért sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár, mint a hagyományos.

Mennyi ideig tart a fogszabályozás Damon készülékkel?

A kezelés hossza minden páciens esetében egyedi, a probléma és a fogazat határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy a Damon rendszerek akár hónapokkal is lerövidíthetik a kezelést.

Gyermekkorban is ajánlott a Damon fogszabályzó rendszer?

Igen. A Damon fogszabályzót gyerek fogazatra is fel lehet rakni. Érdemes azonban megváni, amíg teljesen kibújtak elől a metszőfogak.

Hogyan kell tisztítani a Damon fogszabályzót?

A Damon fogszabályzó készüléket egyszerűbb tisztítani, mint a hagyományost, mert nem tartalmaz gumi tappancsokat. Megfelelő fogkefével minimum napi két alkalommal kell tisztítani.

SZERETNÉD TUDNI, SZÁMODRA MELYIK AZ IDEÁLIS FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉK? KÉRJ ITT IDŐPONTOT SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓRA!