A kérdésre vagy nagyon röviden vagy nagyon hosszan lehet válaszolni. A rövid válasz, hogy sokba ugyan, ám a fogszabályozás bár egy életre szóló befektetés, vagyis az értéke felbecsülhetetlen. A hosszú válasz pedig az, hogy attól függ.  Függ attól, hogy gyermek vagy felnőtt fogszabályozás kezelésről van-e szó, rögzített vagy kivehető készüléket kap-e a páciens, illetve szükséges-e speciális eljárások alkalmazása. Mivel a költségek számbavétele rendkívül sokrétű, érdemes külön kezelni a főbb lehetőségeket: Gyermek  fogszabályozás, kivehető készülék alkalmazása, rögzített készülék választása. Elsőként ez utóbbit tekintjük át.

Első körös feladatok

A felnőtt fogszabályozást nem támogatja az állam. Az első konzultációt követően az alábbi induló költségekkel kell számolni: mielőtt bármi történik, a szakorvos kérni fog két egy röntgent, hogy lássa a fogak állapotát.

Ezt követően – mivel akár több évig is nehezen hozzáférhetők lesznek a fogak rögzített fogszabályozó mellett – érdemes ellátogatni egy hétköznapi fogorvoshoz is. A problémás fogakat még a szabályozás megkezdése előtt rendbe kell tenni, de ha nincs is lyukas foga a páciensnek, el kell végezni egy professzionáis fogkőlevételt és tisztítást. Hogy mindez mindösszesen mennyibe kerül, megbecsülhetetlen, attól függ, mennyi a kezelendő gond, a fogkő eltávolítása mindenesetre 20 ezer forint alatt megúszható.

Lenyomat, felragasztás

Ha mindez megvan, jöhet a szabályozást megelőző teendők sora: lenyomatvétel, röntgenanalízis, kezelési terv. Ez nagyon fontos, hogy mindent tisztázni lehessen. A lenyomat nagyjából 10 ezer forint, ahogyan a két elkészítendő röntgen is, a kezelési terv 20 ezer forint körül alakul. Nagyságrendileg néhány 10 ezer forintnál járhat ezen a ponton a páciens, de természetesen az egyedi fogszabályozás árak ettől akár jelentősen is eltérhetnek.

A kezelés legnagyobb költsége maga a rögzített fogszabályozó készülék. Ez állkapcsonként 150-200 ezer forint, attól függően, hogy fém vagy kerámia az anyaga, de van 300 ezer forintért is kerámia. A kerámia szinte azonos a fog színével, így csaknem észrevehetetlen, ugyanakkor anyagából fakadóan könnyebben törik, sérül. A kerámia készülék ára magasabb. Ha mindkét fogsorra fel kell ragasztani a készüléket, azt jellemzően néhány hónap különbséggel teszi meg a fogorvos.

Tehát a nagy költség – 300-400 ezer forint – nagyjából két hónapon belül jelentkezik már a kezelés elején. Sok helyen kínálnak valamilyen részletfizetési megoldást vagy hitelt, érdemes megfontolni, melyik megoldás a jobb számunkra.

Lassú menet, fix költség

Elvileg a továbbiakban nem kell már jelentős kiadással számolni, a rendszeres konzultációk díja azonban állandó kiadást jelent majd végig a kezelés alatt. Nagyjából havonta kell állíttatni a készüléken, cserélni kell az ívet, rugókat, gumikat és egyéb eszközöket kell ilyenkor feltenni, levenni. A konzultációkért esetenként nagyjából 10-15 ezer forintot kell fizetni. Ha két évig tartó kezeléssel számolunk, akkor ez 24-szer 15 ezer, azaz 360 ezer forint.

Extrák

Könnyen elképzelhető, hogy speciális eszközöket is alkalmazni kell a kezelés során. Tipikusan ilyenek az ideiglenes rögzítő csavarok, amelyeket jellemzően a csontba kell becsavarni, majd a fogakat ezekhez a csavarokhoz kezdi el húzni az orvos. Ez gyorsabb és precízebb, mintha a folyton elmozduló fogakat mozgatnák. A csavarok egyenként nagyjából 30-80 ezer forintba kerülnek, ezekből akár többet is be kell tekerni. Ezek a csavarok speciális anyagból készülnek, olyanból, ami nem kezd el beépülni a csontba – hiszen ezek a csavarok nem maradnak benn, ha elvégezték a feladatukat, az orvos eltávolítja azokat.

Ha két ilyen csavarral számolunk, az 60 ezer forint. Hozzáadva a készülék árát – vegyük csak az olcsóbb fémet –, a két évig tartó konzultációkat és az induló költséget, máris több mint 600 ezer forintnál járunk. Ehhez képest a készülék leszedésének költsége, az utólagos polírozás már tényleg nem tétel – valójában néhány 10 ezer forintot szánni kell erre is. Mindösszesen 650 ezer forintért azonban csodálatosan szép mosolyt és egészséges harapást kapunk, ami azt jelenti, hogy jó eséllyel évtizedeken át megőrizhetjük fogainkat, nem kell milliós műfogsorköltséggel számolnunk.

Utókezelés

Sajnos azonban itt még nem ér véget a kezelés. Ha azt szeretnénk, hogy a fogaink olyan csodásak és egészségesek maradjanak, mint a készülék leszedése után megláttuk a tükörben, utókezelésre is szükségünk lesz. Ez lehet egy kivehető, úgynevezett retenciós készülék, amely a fog fixen tartásáért felel. Ennek ára változó, állkapcsonként legalább 40 ezer forinttal számolhatunk. Ezt legalább addig kell hordani, mint a rögzített készüléket.

Ebben a szakaszban is szükséges a konzultáció, ám ezek már ritkábbak és nem is annyira költségesek – a készülék és a rendszeres konzultációra az egyszerűség kedvéért mindösszesen 100 ezer forintot számolunk. A tényleges költség függ attól, hogy mennyire hajlamosak a fogak a visszamozdulásra, illetve fennáll-e bármilyen komplikáció ebben a szakaszban.

Összegezve

A felnőtt fogszabályozás árak alapján a kezelés teljes költsége az indulástól az utókezelés végéig – két állkapcson, kétéves rögzített fogszabályozó hordását, majd kétéves utókezelést számításba véve – hozzávetőleg 700 ezer forint. Ennél lehet több és kevesebb is, hiszen sok függ a páciens egészségi állapotától, a szükséges kezeléstől és az esetleges komplikációktól. De nagyjából annyi kijelenthető biztosan, hogy 500 ezer forint alatt nem lehet megúszni egy teljes kezelést, és különösebb komplikációk nélkül egymillió forint alatt azért megúszható.

A költségek java az elején keletkezik, hiszen a rögzített készülék állkapcsonként 150-200 ezer forint. Ez követően havi rendszerességgel számolhatunk kisebb kiadásokkal, ám a sok kicsiből is jelentős összeg lesz a kezelés végére.

Ha számításba vesszük, hogy a fogszabályozás nemcsak esztétikai kérdés, és a kezelés után nem kell záros határidőn belül sem fogpótlással sem műfogsor felhelyezésével sem számolni, akkor ez a költség elfogadható kompromisszumot jelent a jövőre nézve. Egy műfogsor, egy teljes korona sem úszható meg több százezer forint alatt, az implantátumos fogpótlásokról nem is beszélve. A végeredmény, a szép mosoly természetesen megfizethetetlen. Minden másra ott a DoctorDent.

Szeretnék én is szép fogsort!