A rögzített fogszabályozóval végzett kezelés alatt kiemelkedő fontosságú a fogak tisztántartása, a lepedék tökéletes eltávolítása. A közhiedelemmel ellentétben a fogszabályozó, illetve a ragasztó nem károsítja a fogzománcot, ellentétben elősegíti a lepedék kialakulását, felhalmozódását. A nem megfelelő fogmosás a fogak elszíneződéséhez (sokszor végleges!), szuvasodásához, illetve ínygyulladáshoz vezethet. Ez előidézheti a kezelés felfüggesztését vagy idő előtti befejezését is.

A felnőtt fogszabályozó felhelyezése vagy aktiválása után fogaink érzékenyek lesznek, enyhe feszítő fájdalmat is érezhetünk. Fogaink, szöveteink így reagálnak a készülék által kifejtett nyomásra. A fájdalom nem az egész kezelés alatt tart, csupán néhány napig, amíg megszokjuk fogszabályozónkat. Fájdalmunkat enyhíthetjük vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval, vagy a sós vizes öblögetés is segíthet.

2,5 dl langyos vízben oldjunk fel 1 teáskanál sót és öblögessünk vele, de ügyeljünk rá, hogy ne nyeljük le.

Könnyen előfordulhat, hogy a fogszabályozó készülék irritálja az arc belső felének szöveteit, így hámsérülések alakulhatnak ki. Ilyenkor javasoljuk a viasz használatát, amivel a kemény drót alkatrészeket puha érzetűvé tehetjük.

Ha belevágunk a felnőtt fogszabályozásba, javítanunk kell a szájápolási szokásainkon is, hiszen az elhanyagolt fogszabályozó készülék körül könnyen kialakulhat ínygyulladás és fogszuvasodás. Fokozott tisztítást igényel ahol a fog és az íny találkozik, valamint a brackettek körüli terület.

A mindennapi szájápoláshoz szükségünk van fogkefére (minél kisebb a feje, annál könnyebben elérjük a kritikus helyeket is), fogkrémre, szájvízre, fogköztisztító kefére és viaszra. Ezek mindegyikét könnyen beszerezhetjük a drogériák szájápolási polcairól.

A fogmosás helyes technikája felnőtt fogszabályozóval:

Az eddig megszokott fogmosási technikán változtatnunk kell, hiszen mostantól a fogak közepén  bracket helyezkedik el. Elsősorban a fogakat kell alaposan tisztítanunk, de a bracketek körül is el kell távolítanunk a szennyeződést. A fogkefe sörtéjét úgy kell dönteni, hogy mindenhol súrolják a lepedéket. Mossunk fogat  minden étkezés után, hagyományos vagy elektromos fogkefével. A fogkefe sörtéje jóval gyorsabban kopik a rögzített fogszabályzó miatt, ezért cseréjük 2 havonta szükséges.

A jó fogkefe közepes erősségű sörtével és kicsi fejjel rendelkezik. Akik felnőtt fogszabályozót hordanak, azoknak érdemes V-alakra nyírt sörtéjű kefét használni, így a drótok alá is könnyen elérnek. Nem szabad elhanyagolni a brackettek oldalainak tisztítását sem!

Általában a fogközök nem tisztíthatóak ki elég alaposan a fogkefével, ezért más technikára is szükség van akkor, ha igazán vigyázni szeretnénk fogaink épségére.

Fogköztisztító-fogkefe (Interdentális fogkefe)

(Felnőtt fogszabályozó viselése alatt a fogselyem használata nem javasolt!)

A fogköztisztító fogkefe oda is elér, ahova a normál fogkefe nem. A fogak közötti rések tisztítása elengedhetetlenül fontos, mivel itt alakul ki legkönnyebben a fogszuvasodás, a fogágybetegség. A kis, spirál-szerű, puha kefével rendelkező eszköz használata egyszerű, csak betoljuk a résekbe és kihúzzuk.

Fogszabályozás esetén a drótok alá is könnyen behelyezhető fogköztisztító fogkefe használata elengedhetetlenül fontos! A Bracketek közötti területet minden étkezés után ki kell tisztítani. Nem szükséges fogkrém használata, de a kiszedett lepedéket, ételmaradékot le kell mosni, mielőtt a következő fogközt tisztítjuk.

Javasolt kónuszos (vége felé szélesedő) forma választása, hiszen nem minden bracket található ugyanolyan távolságra egymástól. Amennyiben ez a forma nem beszerezhető, több méretet kell vásárolni, hogy az adott fogköznek megfelelőt tudjuk kiválasztani ( a méret akkor megfelelő, ha nem lötyög a bracketek között).

Szájvíz és nyelvtisztító

A szájhigiénia nemcsak fogaink, hanem a száj többi részének tisztántartását is jelenti. Az általában kellemes illatú, gyulladáscsökkentőt tartalmazó szájvizek, szájöblögetők fertőtlenítő hatásukkal elpusztítják a szájban található baktériumokat és vírusokat. Ezek a termékek kiváltképp ajánlottak azoknak, akik felnőtt fogszabályozót viselnek, de ne feledjük, a szájvíz nem helyettesíti a fogmosást!

A nyelvtisztító

Nem túl bizalomgerjesztő nevével ellentétben a nyelvkaparó igen hasznos eszköz, mert a nyelven megülő lepedék számos szájüregi problémáért felelős, ráadásul éjszaka, szervezetünk a mérgező anyagok egy részétől a nyelven keresztül szabadul meg. Ha naponta használunk nyelvkaparót, nemcsak a káros lepedéktől, hanem a kellemetlen szájszagtól is megszabadulunk.

A fogkrém

A fogszabályozó viselésekor érdemes kifejezetten ínygyulladást csökkentő fogkrémet használni. Véd a baktériumoktól, a fluor pedig erősebbé, a fogszuvasodással szemben pedig ellenállóbbá teszi fogainkat.

Ellenőrzés

Hogy jól mostunk-e fogat, egyszerűen ellenőrizhetjük. Könnyen beszerezhetünk a patikában plakkfestő tablettát. Fogmosás után rágjunk el egyet. A tabletta azokat a helyeket sötétebb színűre festi, ahol szükség van még egy alaposabb fogmosásra. Szükség esetén dental higiénikus kollégánk is rendelkezésedre áll, és megtanítja a tökéletes fogmosás minden titkát. A felnőtt fogszabályozó készülék viselése mellett javasoljuk,  3-6 havonta a fogkő eltávolítását, melyet rendelőnkben el is végzünk.