Ha boldogok vagyunk, mosolygunk. De vajon fordítva működik-e? Boldogabbak leszünk-e, ha sokszor mosolygunk? A tudomány szerint igen, mivel a mosolygásnak több pozitív élettani hatása is van.

A mosolygás tudománya

A kutatások szerint emellett a gyakran mosolygó embereket barátságosabbnak látjuk a többieknél, és vidámságuk a többiekre is jó hatással van. A mosolygás tehát ragályos is lehet, a szó legjobb értelmében.

Kutatások bizonyítják, hogy a mosoly azt üzeni az agyunknak, hogy jól érezzük magunkat, még akkor is, ha a mosoly valamennyire erőltetett, nem őszinte. A mosolygás hatására a kedvesebb emlékeink jutnak eszünkbe, amitől jobb kedvünk lesz.

Nézzük meg a mosolygás konkrét élettani előnyeit!

 1. A mosolygás csökkenti a stresszt és a szorongást

  Kutatások is igazolták, hogy stresszes szituációkban a mosolygó embereknek alacsonyabb volt a pulzusa és a vérnyomása, mint azoknak, akik nem mosolyogtak. A szívfrekvencia kapcsolatban áll a stresszel és a szorongással. Tehát ha kevésbé nő meg a vérnyomásunk, és kevésbé érezzük magunkat stresszesnek, akkor boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak is leszünk. A rendszeres mosolygás pedig segít, hogy könnyedebben kezeljük a stresszes szituációkat.

 2. A mosolygás endorfint szabadít fel

  A mosolygás a hormonokra is hatással van. Endorfint szabadít fel, amitől boldogabbnak és pozitívabbnak érezzük magunkat. Ugyanazt a hatást okozza, mint a fizikai aktivitás hatására felszabaduló endorfinok.

 3. Ha mosolyogsz, barátságosabbnak látszol

  A gyakran mosolygó emberekhez szívesebben közelítünk, mivel barátságosabbnak tűnnek, mint azok, akik nem mosolyognak. Ezt előnyt jelenthet a személyes kapcsolatokban, például a munkahelyen, a baráti társaságban és az idegenekkel történő beszélgetéseknél is.

 4. A mosoly ragadós

  Ha ránk mosolyog egy barát, egy kolléga, vagy akár egy idegen, mi automatikusan visszamosolygunk rá. Ez a tükörneuron miatt van, mely egy olyan idegsejt, ami tükrözi annak a személynek a tevékenységét, mintha azt a megfigyelő végezné. Ezért mosolygunk vissza, akár önkéntelenül is arra, aki ránk mosolyog. Így a mosolygás akár ragadós is lehet!

 5. A mosolygás produktívabbá tesz

  Ha sokat mosolyogsz, az nemcsak boldogabbá, hanem hatékonyabbá is tesz. Kutatások mutattak rá, hogy a boldogságnak pozitív hatása van a munkahelyi teljesítményre. Ennek az ellenkezője is igaz: ha szomorúak vagyunk, és eluralkodnak rajtunk a negatív érzések, az befolyásolja a teljesítményünket.

 6. A mosolynak fájdalomcsillapító hatása van

  A fentebb említett endorfin hormon, amely a mosolygás hatására felszabadul, nemcsak jobb kedvet okoz, de természetes fájdalomcsillapító hatása is van. Közvetve tehát a mosolygás segít, hogy csökkentsük a fájdalmat, például enyhíthetjük a fejfájást anélkül, hogy gyógyszert vennénk be.

 7. Ha mosolyogsz, fiatalabbnak látszol

  A gyakran mosolygó embereket átlagosan három évvel nézik fiatalabbnak a valós életkoruknál. Ez azért van, mert mosoly hatására az arc felemelkedik, így kevésbé látszódnak a szem körüli ráncok.

  Szeretnél többet mosolyogni, de zavarban vagy a fogaid miatt? A felnőttkori fogszabályozás ezen biztosan segít! Keresd fel rendelőnket, és segítünk megtalálni a legjobb megoldást, akár rólad, akár a gyermekedről van szó.

Jelentkezem fogszabályzásra