A fogunkat nap mint nap kitesszük az elszíneződés veszélyének: kávé, tea, cigaretta, vörösbor, különböző ételfestékek és még hosszan sorolhatnánk a lehetséges okait az színváltozásnak. Emellett a fogaink színe egyénileg is eltérő lehet, az idő múlásával pedig sötétedni is kezdenek, tehát még a megfelelő szájhigiénia esetén sem tart örökké a csillogó mosoly. A fogszabályozás után érdemes fogfehérítést is kérni, hogy az esztétikai hatást maximalizáljuk.

A fogorvosi rendelőkben elvégezhető  fogfehérítő kezelés gyors, egyszerű és látványos eredményt hoz.  Az otthoni, nem megfelelően elvégzett fehérítés viszont könnyen káros lehet. Összefoglaltuk 5 pontban, hogy miért nem érdemes otthon, fogorvosi segítség nélkül belevágni a fogfehérítésbe.

 1. Nem biztos, hogy hatásos lesz a kezelés

  Mivel szakorvosi vélemény nélkül nem ismerjük az elszíneződés pontos okát, a kezelés sem biztos, hogy hatásos lesz. Abban az esetben például, ha az elszíneződést a fogidegek elhalása okozza, nem segít sem a csiszoló hatású fogkrém, sem a polírozás. Tehát amíg nem tudod, hogy mi a gond, ne vágj bele a fehérítésbe.

 2. A nem megfelelően elvégzett kezelés többet árt, mint használ

  Egy rosszul időzített fogfehérítés akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat. Nem javasolt például a kezelés elvégzése terhesség vagy bizonyos gyógyszerek szedése közben.

  Az otthoni fehérítésnél könnyen gondot okozhat, ha az előírtnál magasabb koncentrációjú krémet használunk, hiszen károsíthatja a fogzománcot és a fogínyt. Ráadásul a túlfehérítés hatására a fogak kékes árnyalatúvá válhatnak.

 3. Nem megfelelő fehérítőszert vásárolsz

  Az interneten ma már rengeteg “csodaszer” kapható, amelyek azt ígérik, hogy egyik napról a másikra megváltoztatják az életed. Így van ez a fogfehérítésnél is, de a netről rendelhető, nem megbízható forrásból származó fehérítő szetteket mindenképpen kerüljük el. Azok a szerek, amelyeknek nem tudjuk ellenőrizni a pontos összetevőit, akár komoly veszélyt is jelenthetnek. Jobb esetben “csak” nem használnak, rosszabb esetben pedig akár allergiás reakciókat is kiválthatnak. Ezt csak tovább súlyosbítja, ha az összetevők hiányában nem tudjuk megmondani, melyik összetevő okozhatja a tüneteket.

 4. Nem megfelelő fogtisztítás után kezded el a fehérítést

  A fogfehérítés előtt a legfontosabb, hogy a fogak és a fogíny is szakszerű tisztításon essen át, hiszen a kezelés így lesz a leghatékonyabb. Ezért érdemes leszedetni a fogkövet.

 5. Nem érsz el tartós eredményt

  Nézzük meg a fogfehérítés kémiáját: a kezelés történhet oxidáló vagy redukáló szerekkel. Az utóbbi működésének a lényege, hogy oxigént vonnak el az elszíneződéstől. Mivel a fogak ezután újra kapcsolatba lépnek az oxigénnel, a fehérítés ezzel a módszerrel nem lesz tartós. Az oxidálószerek hatása tartósabb, akár két évig is megőrizhető az elvárt árnyalat, emlékeztető kezelésekkel pedig akár tovább is.

  A fogorvos által használt fehérítőszereknek általában magasabb a hatóanyagtartalma, mint a gyógyszertárban kapható szereknek, így az otthoni megoldások inkább arra alkalmasak, hogy fenntartsák a fogorvosi kezelésnél elért színárnyalatot. Ha mégis otthon szeretnéd elvégezni a fogfehérítést, akkor mindenképpen fogorvosi útmutatás alapján csináld végig a kezelést. Ebben az esetben kapni fogsz egy speciális sínt a felső és az alsó fogínyedre is, amibe bele tudod tölteni a fehérítő gélt.

A fogtöméseket nem tudod kifehéríteni

A fogtöméseink általában ugyanolyan színűek, mint a fogaink. Mivel a fehérítés a tömésekre nincs hatással, így értelemszerűen a kezelés után a tömések színe el fog ütni a fogak színétől. Ha szükséges, akkor a töméseket ki lehet cserélni a fehérítés után és a új színhez érdemes választani a tömés színét.

Ugyanez a helyzet a koronával, a hidakkal és a betétekkel is, mivel a fogfehérítés csak a természetes foganyagnál működik. Szintén fontos, hogy csak az élő fogak színén fogsz tudni javítani, az eredmény a műfogaknál nem fog látszódni.

Fogszabályozás után jöhet a fehérítés

Fogszabályozás után sokszor tapasztalják azt a páciensek, hogy fogaik nem olyan fényesek és fehérek, mint a kezelés előtt, és szeretnének ezen változtatni. A DoctorDentnél több megoldást is kínálunk a fogfehérítésre. A leggyorsabb és leghatékonyabb kezelést a fogászati rendelőben tudjuk elvégezni, ez körülbelül másfél órát vesz igénybe. Az otthon, sínekkel és a fehérítő krémmel elvégezhető fehérítés ennél több időt vesz igénybe: öt éjszakán át kell úgy aludni, hogy a sínt felhelyezi a páciens a fogsorára.

Jelentkezem fogfehérítésre