A fogszabályozó aktiválása után némileg változtatnunk kell az addigi étkezési szokásainkon, hiszen a feszítő érzés, illetve a nyálkahártya irritációja átalakítja a megszokott étkezési ritmusunkat.

Próbáljunk puha állagú, kevés rágást igénylő ételeket választani különösen az első időszakban, de ezt javasoljuk végig a kezelés során.
A joghurt, túró, vagy a krémsajtok jó választás lehetnek, hiszen rágást nem igényelnek, így nem helyezünk plusz nyomást érzékeny fogainkra.
A leves is mindig jó választás, figyeljünk arra, hogy a húsok és zöldségek puhára főjenek!
A tészta és a rizs is puhára főzve fogyasztható fogszabályozóval.
Ha elsajátítjuk a mindennapi szájápolás útmutatóját felnőtt fogszabályozóval (lásd „Mindennapi szájápolás útmutatója felnőtt fogszabályozóval” bejegyzés), akkor tisztán tarthatjuk fogainkat akkor is, ha apró szemcsés ételeket fogyasztunk.
A nyers zöldségekről és gyümölcsökről sem kell lemondanunk, kockázzuk fel őket, és inkább hátsó fogainkkal rágjuk meg. A nyers vitaminok beviteléhez kiváló opció lehet a zöldség- vagy gyümölcs smoothie is.

Milyen ételeket kerüljünk a fogszabályozó mellett?

A felnőtt fogszabályozásnál általánosságban elmondható, hogy kerüljük a ragadós, roppanós, csípős ételeket, melyek könnyen feltapadhatnak a fogszabályozóra illetve irritálhatják a nyálkahártyát.
Ilyenek a dió és mogyorófélék, pattogatott kukorica, pizza, ropogós kenyér vagy pirítós, csemegekukorica, tejkaramella, gumicukor, chips, rágógumi.

A fogszabályozás teljes ideje alatt kerüljük a kemény ételeket, mert könnyen leszedheti a fogszabályozót, ami miatt kitolódhat a kezelés ideje.

Hogyan könnyítheted meg a mindennapi étkezésed?

  1. Hagyj időt az étkezésre! Érdemes megrágni az ételeket és nyugodt körülmények között enni, különösen, ha fogszabályozónk van. Étkezés közben ihatunk vizet, ami elősegíti a fogak tisztántartását étkezés közben is.
  2. Szeleteld fel az ételt! Az óriási harapásokról le kell mondanunk, szeleteljük fel az ételt, és inkább a hátsó fogainkkal rágjunk.
  3. Moss fogat alaposan minden étkezés után! A felnőtt fogszabályozási rendszer fokozott tisztántartást igényel, hiszen a kisebb ételmaradékok könnyen beszorulnak a brakettek közé. Ha ezeket huzamosabb ideig nem tisztítjuk alaposan, akkor ez fogszuvasodáshoz vezethet, és lássuk be, esztétikailag sem szép látvány az ételmaradékos fog.