1. Első konzultáció – Megismerjük egymást, beszélgetünk a fogszabályozási lehetőségekről

A telefonon vagy e-mailen (ezt az időpont kérő modulnál találod, itt a honlapon) előre egyeztetett időpontban, az első konzultáció alkalmával mérjük fel, mely felnőtt fogszabályozási technika lehetséges számodra. Figyelembe vesszük az elérendő célt és a korrekció mértékét is. Itt beszélgetünk veled, megnézzük a fogaidat, megismerheted azokat a lehetőségeket, amik a te fogaid szabályozásához a legjobban passzolnak.

Az első konzultáción az alábbiakat egyeztetjük :

  • melyik fogszabályozó kezelésre van szükség?
  • milyen állapotban vannak a fogaid, szükség van-e fogkőleszedésre, fogtömésre a fogszabályozó kezelés megkezdése előtt?
  • kell-e fogat húzni?
  • mennyi ideig fog tartani a kezelés?
  • mennyibe fog kerülni a teljes fogszabályozó kezelés?
  • Panoráma –és teleröntgen készítéséhez beutalót adunk

Az első konzultáció egy megbeszélés, ahol például a fent említett témák is szóba kerülnek. A végleges, részletes kezelési tervet szakmai javaslataink alapján együtt választjuk ki a harmadik találkozásunk alkalmával (lásd lentebb: kezelési terv megbeszélése).

2. Második konzultáció – lenyomatok készítése, röntgenek begyűjtése

Ide hozod magaddal  a kért röntgen képeket.  Ez általában op- és tele röntgen kép. Ez alkalommal lenyomatokat veszünk a fogsorról, amely elkerül a fogtechnikai laborba, ahol kiöntik gipsszel, így elkészül a fogak másolata.

3. Kezelési terv megbeszélése

A személyre szabott kezelési terved a rtg-ek és a fogak gipsz mintája alapján készül. Amikor ezt átbeszéljük, az az egyik legfontosabb találkozó, ilyenkor,  hogy mindent pontosan megérts nagy hangsúlyt fektetünk a kommunikációra.  Ekkor beszéljük meg miIyen fogszabályozó technikával, milyen készülékkel, mennyi ideig tartana a kezelésed. Megbeszéljük a különböző irányok előnyeit és hátrányait, az esetleges kiegészítőket ill. ekkor kapsz pontos árajánlatot is. A végső döntés a tied, mi persze segítünk benne.

Ahogy eldöntötted, hogy melyik felnőtt fogszabályozási rendszert szeretnéd, mi megrendeljük neked a készüléket.

4. A fogszabályozó készülék felhelyezése

Ebben a fázisban a  javasolt fogászati kezelés (fogkő levétel, fogtömés, foghúzás) után vagy már.

Egy fogszabályozó készülék felragasztása kb egy órát vesz igénybe, nagyon precíz munkát igényel, mivel a bracketek helye megszabja a  fogak jövőbeli  pozícióját. Ilyenkor sosem sietünk, teljes a nyugalom van a rendelőben.
A fogszabályozó felhelyezésekor alkalmazott korszerű ragasztók védik a bracketek alatt a fogat, fluort adnak le illetve a ragasztó egy speciális lámpa fényére azonnal megköt.
Praktikus tanácsokkal látunk el, milyen érzékenység várható, mit ehetsz fogszabályozóval, hogyan kell fogat mosni a fogszabályozó készülékkel, mi történik, ha valami lejön, ha szúr…

5. Aktiválás, vagyis a fogszabályozó készülék beállítása

Korszerű felnőtt fogszabályozó készüléknél elég 6 hetente aktiválásra jönni. Ekkor a fogszabályozó készülék új energiákkal való ellátására kerül sor, enélkül egy idő után nem csinál semmit, illetve a kitűzött kezelés hosszát sem tudnánk tartani. Ilyenkor általában az íveket cseréljük erősebbre és/vagy elasztikus elemekkel esetleg rugókkal egészítjük ki a kezelést.  Az aktiválás után 1-2 napos kisebb érzékenység várható.

6. Retenciós fázis, vagyis utókezelés

Amint lekerül a fix fogszabályozó, megkezdődik a fogszabályozás utókezelési fázisa. Ezt a periódust legalább annyira komolyan kell venned , mint a rögzített fogszabályozós időszakot, hiszen annak a végeredménye csak így lesz tartós. Ne vesszen kárba az addig ráfordított idő és energia! A retenciós időszak általában 1,5-2 évig tart.

A retenciós készülékek általában kivehető fogszabályozók, több típusuk is van. Pontosan illeszkednek a szépen rendbe tett fogsorra, nem hagyják elmozdulni a fogakat. Mindig megtisztított fogakra kell felhelyezni, illetve magát a készüléket is tisztítani kell fogkrémmel, fogkefével, majd langyos vízzel kell leöblíteni. Ezeket a készülékeket érdemes az első negyed évben a nap 24 órájából minél többet hordani, majd ezután, ha a helyzet engedi, akkor át lehet térni csak az éjszakai viselésre. Igény szerint alkalmazunk fix retenciós készüléket is.

További kérdésed van a fogszabályozási kezelés menetéről? Kérj időpontot személyes konzultációra!