A fogszabályozást érdemes gyerekkorban elkezdeni, de ha ez elmaradt, akkor felnőttkorban sem kell elvetni annak lehetőségét, hogy szép és egészséges mosolyunk legyen. A kezelés egyrészt esztétikai kérdés, hiszen egy szép mosoly kapukat nyithat meg, másrészt az egészségünk szempontjából is fontos. A rossz harapás az extra terhelés miatt károsíthatja a fogakat, a feltorlódott és ezáltal nehezen tisztítható fogakat pedig nehezebb tisztítani, vagyis a szabálytalan fogsor könnyebben romlik, pusztul. A külső fogívre ragasztott fix fogszabályozó készülék mellett a páciens választhat láthatatlan készülékek közül is, ha módjában áll.

Ragasztható és kivehető is lehet

A felnőttkori fogszabályozás megoldható lehet rögzített és kivehető készülékkel egyaránt, azt azonban nem árt tudni, hogy melyik mire való és mire jó. A rögzített készülék sokak számára kellemetlen, mert látszik. Ez különösen olyan esetben, munkakörökben lehet gátló tényező, ahol elsődleges szempont a kinézet, ezért a páciens nem engedheti meg magának, hogy a mégoly diszkrét kerámiából készült készüléket is hordja.

Az ilyen esetekben érdemes megfontolni a kivehető vagy a belső fogívre ragasztott fix készülék használatát. A kivehető készülék nem éjszakai, vagyis azt nem elegendő csak éjszaka hordani. Sőt ami azt illeti, a megfelelő hatás elérése érdekében napi 20-22 órán keresztül viselni kell – ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy étkezések során vagy különleges esetekben, például első randin vagy állásinterjún ki lehet venni, egyébiránt hordani kell.

A belső fogívre kerülő fix készülék két fajta lehet. Az egyik a 2D Lingual, ami a kisebb hibák korrigálására alkalmas. Egy fogsorra nagyjából 300 ezer forintba kerül ez a speciális készülék. A nagyobb hibák korrigálására is van a belső fogíven lehetőség.

Jelentkezem konzultációra!

Sínezni is lehet

Ennél jóval kisebb költséggel jár a láthatatlan sín alkalmazása. A legelterjedtebb megoldás az amerikai Invisalign kivehető fogszabályzó készülék.  A rendszer alapja egy speciális, átlátszó műanyag sín, amely kifejezetten a páciens fogsorára lett gyártva. A sín úgy van kialakítva, hogy folyamatosan korrigálja a fogak elhelyezkedését, azaz a megfelelő irányba mozdítja a fogakat. A kezelés alatt több sínt is elhord a páciens, ezek apránként mozgatják a fogakat az ideális pozícióba.

Az Invisalign eljárás ára és költsége jelentős mértékben függ attól, hogy milyen mértékű korrekciót kell végrehajtani, és azt hány darab sínnel lehet megcsinálni. Míg a rögzített készüléknél adott a készülék ára, a láthatatlan fogszabályozás esetében az ár attól függ, hány darab sínt kell elkészíteni a kezelés során. Ezt ugyanakkor már a kezelés elején pontosan meg lehet mondani, vagyis a teljes beavatkozás ideje és költsége a szabályozási terv elkészültével pontosan meghatározható.

Hogy ki hordhat láthatatlan készüléket és kinek kell a rögzített mellett döntenie, az elváltozás mértékétől függ. Nagyon leegyszerűsítve akkor lehetséges a kivehető készülék alkalmazása felnőttkorban, ha az elváltozás nem túlságosan jelentős. Ezek a készülékek kiválóan alkalmasak például az előre álló fogsor korrigálására, de az állkapocs helyzetén nem képes változtatni, a harapási rendellenesség ezzel nem korrigálható.

Hogy megoldást jelent-e a láthatatlan fogszabályozó, ugyanakkor már az első konzultáción kiderül. Ennek díja 10-15 ezer forint, ezen felül érdemes még két röntgennel számolni, amelyek szükségesek az állapotfelméréshez és a kezelési terv kialakításához. A kezelési terv a láthatatlan fogszabályozó készülék esetében jóval többe kerül, mint bármilyen más fogszabályozó esetében. Nagyjából 50 ezer forinttal érdemes számolni.

Egyedi sínek egyedi terv alapján

Ebben az összegben ugyanakkor jóval több van, mint egy kezelési terv kinyomtatása. A láthatatlan fogszabályozók esetében ugyanis 3D tervezésre van szükség. Ez azt jelenti, hogy megtervezik, hogy pontosan milyen sínek készüljenek, illetve hány darab. A síneket nagyjából kéthetente kell cserélni. Amikor felkerül az új sín, az kicsit feszül. A fogak szép lassan bemozdulnak a sín biztosította helyekre. Ha már teljesen a helyükre kerültek, a sín könnyedén levehető – nem kell felpattintatni.

Ekkor jön a következő sín, amely ismét egy kicsit korrigál és így tovább, ameddig szükséges. Hogy hány sín kell, az a korrigálandó fogak helyzetétől függ. Szerencsére ezt már a kezelési tervben tudni lehet, vagyis a kezelés nagyon pontosan összeállítható. Már az elején tudni lehet, mennyi ideig fog tartani és mennyibe fog kerülni.

10-24 hónapig tart

A szabályozási tervet megelőzően nem könnyű megbecsülni, hogy mennyibe kerül a kezelés, hiszen az egyedileg legyártott sínek száma alapvetően befolyásolja az árat. Nem mindegy, hogy csak egy állkapocsra kerül készülék vagy mindkettőre, emellett természetesen az sem mindegy, hány sínt kell legyártani és hordani. Mindezekre a tervezés ad választ.

Általában 10-24 hónapig tart a kezelés. Hogy hány sínt kell ez idő alatt elhasználni, az egyedi, és függ attól, hogy egy vagy két állkapocsra kerül-e készülék, így átlagos összeget nem lehet mondani. Ha a korrekció minimális és csak esztétikai jellegű az egyik állkapocs esetében, akkor néhány sín is elég lehet. Ez nagyságrendileg 300 ezer forint költséget jelent mindösszesen.

Ha mindkét állkapocsra felkerül a készülék, és a kezelés során állkapcsonként 10-10 sínt kell felhasználni, akkor a sínek ára már hozzávetőleg 400-500 ezer forint. Ebben a költségben ugyanakkor nincs benne konzultációk díja, ami esetenként 10-15 ezer forint. így a végösszeg jócskán 500 ezer forint felett lehet. Ez ugyanakkor csak kalkuláció, hiszen minden attól függ, hogy a páciensnek milyen kezelésre van szüksége.

Utókezelés

Fontos, hogy ezek a költségek nem tartalmazzák az utókezelés, azaz a retenció díját. A fogak mozgatása után ugyanis kiemelt figyelmet kell fordítani arra is, hogy a kezelés eredménye tartós legyen. A fogak hajlamosak visszamozdulni, ha adott ideig nem tartja azokat fixen egy speciális készülék. Ez is egyfajta kivehető fogszabályozó, ám ennek az a lényege, hogy a fogakat már a meghatározott helyükön tartsa.

A fogszabályozás árak tehát elég nagy szórást mutatnak még adott kezelési fajtán belül is. A felnőtt fogszabályozás árak általában magasabbak, mint a gyerekkorban használható készülékek, mert a megfelelő korban végzett eljárások egyszerűen sokkal hatékonyabbak.

Szeretnék én is szép fogsort!