A gyerekek fogszabályozását érdemes a lehető legkorábban kezdeni.Vagyis nem kell feltétlenül megvárni a kamaszkort, a fogváltást. Az első konzultációra érdemes nagyjából hétéves kora körül elvinni a gyereket, illetve akkor, amikor az első négy foga már kibújt. A gyermek fogszabályozás-árak összességében jóval alacsonyabbak, mintha felnőtt korban állnánk neki a sok esetben jóval nehezebben javítható elváltozások korrigálásának.

A gyermek fogszabályozás esetében rangsorolni kell a problémákat. Az első feladat, hogy a növekedéssel, az állcsont fejlődésével összefüggő problémákat feltárja a szakorvos és arra megfelelő kezelési javaslatot állítson össze. Az ilyen fogszabályzók kivehető készülékek és nagyjából 10-12 órát kell hordani naponta.

Legyen motivált a gyerek

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a kezeléshez elköteleződés és motiváció kell mind a gyerek, mind a szülő részéről. Ha a gyerek nem teljesen elkötelezett, akkor nem érdemes ilyen kis korban összetett kezelést erőltetni. Éppen ezért a fogszabályozás ára eltérhetnek annak fényében, hogy mit választ a gyerek. Lehetőség van arra, hogy egyszerűbb készüléket kapjon a gyerek, amellyel a lehető legkevesebb kellemetlenség jár együtt. Később, amikor nagyobb lesz a motiváció, folytatódhat a fogszabályozás.

Az ilyen, egyszerű, kivehető fogszabályzó készülékek 40-50 ezer forintértf már elérhetők. Ha a gyerek kellően motivált és hajlandó, illetve képes elviselni a nagyobb fokú kényelmetlenséget, kellemetlenséget, akkor az összetett készülékkel gyorsabb eredményt lehet elérni. Ezek ára 80-90 ezer forint körül alakul.

A gyerekek számára nagyon fontos, hogy a fogszabályozás ne legyen ciki. Ennek része az is, hogy hogy néz ki maga a készülék. Ma már teljesen személyre szabott készüléket gyártanak a kicsik számára, vagyis a rózsaszín Mickey-egerestől kezdve a lila pókemberesen át a csillogóig minden szín elérhető és választható.

A fix fogszabályozó egyre menőbb

Nagyjából tízéves kor tájékán, amikor még vegyes fogazatú a gyerek, már lehet alkalmazni a rögzített fogszabályozó készülékeket. Értelemszerűen ebben a korban még nem kerül minden fogra bracket, a tejfogak kimaradnak. Tipikusan akkor érdemes ezt a kezelést választani, ha a szűk fogsort tágítani kell. Így meg lehet úszni a későbbi esetleges foghúzást is, hiszen ebben az időszakban még a kibújásuk előtt helyet lehet csinálni a fogaknak.

A teljes fogsorra 12 éves kor után lehet fix fogszabályozó készüléket tenni. Ennek ára nem tér el a felnőtt fix készülékek árától, vagyis fém készülék esetében 150-200 ezer forinttal lehet számolni fogsoronként. Ha a kezelés még a vegyes fogazat időszakában kezdődött, akkor ez a költség eloszlik, hiszen első körben nem kerül minden fogra tappancs.

A gyerekek jellemzően nem ragaszkodnak a kerámia készülékhez, sőt, a tapasztalatok szerint kifejezetten menő dolog a fém fogszabályozó. Ez egyfajta státuszszimbólummá kezd válni, hiszen semmi szégyellnivaló nincs abban, hogy szabályozni kell a fogakat, sőt egyértelműen látszik, hogy felnőtt korukban szép és egészséges lesz a mosolyuk. A fém készüléket a legkülönbözőbb színű gumikkal is fel lehet dobni, az élénk rózsaszíntől a zöldön át a napsárgáig minden szín a rendelkezésre áll.

Az utókezelés sem hanyagolható el

Nem szabad elfelejteni, hogy a gyerekek fogszabályozása sem ér véget azzal, hogy rendezetté válik a fogsoruk. A retenciós készülékeket, amelyek gondoskodnak arról, hogy a fogak ne rendeződjenek vissza ugyanolyan fegyelmezetten hordani kell, mint ahogyan a kezelést a gyerek végigcsinálta.

Az is fontos tényező, hogy ha a fogak szabálytalanságáért valamilyen rossz szokás tehető felelőssé, akkor azt a rossz szokást is meg kell szüntetni. Ilyen lehet az abba nem hagyott ujjszopás, a nyelvlökéses nyelés vagy akár a szájlégzés is. Ezeket a problémákat sokkal könnyebb gyerekkorban kezelni – a fogszabályozó szakorvos mellett például logopédus bevonásával és mozgásterápia alkalmazásával -, mint felnőttkorban. Ugyanakkor semmi sincs veszve, ha nem kimaradt a kezelés gyerekkorban, mert természetesen a fogszabályozás felnőttkorban is elkezdhető.

Szeretnék elmenni konzultációra!

Az első vizsgálatot hét-nyolc éves kor körül érdemes elvégezni, amikor kibújtak elől a metszőfogak. Az állcsont eredetű problémákat már ebben a korban érdemes elkezdeni kezelni.

Nem. A fogszabályozást a végleges csontfogak megjelenésével érdemes elkezdeni. Ugyanakkor néha el kell távolítani egy-egy a szájban maradt, a csontfogak útjában lévő tejfogat,  akadályozzák a maradó fogak előtörését.

A kivehető fogszabályzó felrakása, bepróbálása nem fájdalmas beavatkozás. Az első benne aludt éjszaka után jelentkezhet minimális érzékenység, főleg evéskor, de ez hamar elmúlik. A készülék viselése furcsa érzés lehet, de tapasztalataink szerint hamar megszokják a gyerekek.

Nem. Viszont mind úgy van kitalálva, hogy a gyerekek saját maguk tudják kezelni, azaz kivenni és betenni a helyére illetve tisztítani.

Szeretnék elmenni konzultációra!