A koronavírus-járvány során nagyon sok minden megváltozott az egészségügyben, így fogszabályzó kezelések kapcsán is. A járványhelyzet miatt szigorításokat voltunk kénytelenek bevezetni, amelyek miatt nem tudtunk annyi pácienst fogadni, mint azelőtt. És természetesen az is előfordult, hogy betegség vagy egyéb okok miatt nem tudtatok eljönni a kezelésekre. Mi történik, ha kimaradt egy kezelés? Mik a teendők? Cikkünkben mindent elmondunk.

A fogszabályozás folyamata

A fogszabályozás folyamatát több fázisra lehet lebontani.

  1. Mint minden kezelés, a fogszabályozás is egy vizsgálattal kezdődik. A vizsgálat és a röntgenképek alapján részletes kezelési tervet készítünk. Megbeszéljük, milyen eredményt szeretnél elérni, és milyen fogszabályzó készülék lenne a számodra az optimális.
  2. Ezután következik az úgynevezett aktív fázis, mely során a fogak az új helyükre kerülnek. A szakasz hossza változó, attól függ, hogy hány fogat kell mozgatni és milyen mértékű beavatkozás szükséges, akár egy-másfél évig is eltarthat.
  3. A fogszabályzó levétete után kezdődik a passzív, más szóval retenciós fázis, mely általában  másfél-két évig tart. Itt a fő feladat a fogak új helyükön való tartása, mert a fix támasz levételével megpróbálnak visszavándorolni az eredeti helyükre. Ennek megakadályozására léteznek a retenciós készülékek, amelyek kivehetők a szájból.

Kimaradt kezelések

Nézzük meg, milyen következményekkel jár, ha a különböző fázisokban kimarad egy-egy kezelés.

Bármikor el lehet kezdeni a fogszabályozást

Ha a kezdő vizsgálat elmarad, akkor értelemszerűen csúszik a teljes fogszabályozás. Nagy probléma itt nem történik, hiszen akár felnőttkorban is lehet kezdeni a fogszabályozást, tehát soha sem késő belevágni.

Ha kimarad egy aktiválás hosszabb lehet a kezelés

Kicsit problémásabbnak tűnhet, ha az aktív szakaszban marad ki egy kezelés. Az aktív szakasz alatt rnendszeresen ellenőrizzük, hogy a megfelelő irányban és ütemben haladnak-e a fogak a kívánt helyükre. Ha minden rendben van, állítunk a fogszabályzó készüléken – ez az aktiválás. A páciens fogazatától, a kívánt eredménytől és a fogszabályzó készülék típusától függ, milyen gyakran kerül sor aktiválásra, általában 4-8 hetente.

Ha kimarad egy akitválás, akkor könnyen előfordulhat,hogy a készülék nem tudja a kellő hatást kifejteni. Ez még nem a világ vége, csupán azt jelenti, hogy a kezelés várhatóan tovább fog tartani.

Minden aktiválás egyben kontrollvizsgálat is, ahol ellenőrizzük, hogy a páciens megfelelően tisztítja-e a fogait és a készüléket. Ha követjük a szabályokat és ügyelünk a fogszabályozás utáni szájhigiéniára, nagy gond itt sem lehet.

A retenciós fázis

Ha kimarad a retenciós fázis, biztos, hogy a fogak elkezdenek visszarendeződni a régi helyükre. Ha már megvan a retenciós készüléked, akkor kövesd az utasításokat, és nem lehet probléma abból, ha kimaradt pár kezelés. Ha elhagytad, tönkrement a készüléked, foglalj egy időpontot, hogy minél hamarabb kaphass egyet.

Egyáltalán nem kell aggódnod hogy elmozdulnak a fogaid, ha már levétel előtt állsz, de még fent van a rögzített fogszabályzód. Ilyenkor a készülék már lényegében inaktív, csak erősödnek az új helyükön a fogaid. Levétel előtt azért mindig kell egy utolsó kontroll frissen, nehogy véletlenül legyen valami nem kívánt mellékhatás, de lényegében a legrosszabb az lehet, hogy nem tudod még levenni, és nem látod a szép új fogsorod.

Nem kell pánikolni

Látható tehát, hogy egy-két kimaradt fogszabályzó kezelés semelyik fázisban nem okoz nagy problémát. Ugyanakkor ahogy az egészséged és a járványhelyzet engedi, jelentkezz be hozzánk kontrolra, hogy a kezelés minél hamarabb tudjon folytatódni. Ha nem tudsz személyesen eljönni, telefonon és e mailben mindig a rendelkezésedre állunk.

Elkezdem a fogszabályzó kezelést