Talán nem is gondolnánk, de a fogszabályozást már az ókori görögök is alkalmazták. Akkoriban persze nem volt egyszerű, de különböző feszítő, merevítő anyagokkal igyekeztek elérni a szép mosolyt. A fogak megfelelő állapota és esztétikája ugyanis alapvetően összefüggött annak idején az ókori szépségideállal.

A 18. és 19. században már egyre inkább a középpontba került a rendezett fogsor, majd a 20. században aztán szélesebb tömegeknek elérhetővé vált a fogszabályozás. A fogszabályozás nemcsak esztétikai és önbizalom növelő beavatkozás. A szépen sorba rendezett fogsor élettartama megnő, hiszen könnyebben és alaposabban tisztítható. A megszüntetett harapási rendellenességek szintén kihatnak az egészségünkre és a beszédünkre. Egyszóval: a szép és rendezett fogsor rengeteg járulékos előnnyel jár.

A stresszorok szerepe

Az Amerikai Ortodontikusok Szövetsége (AAO) szerint a fogak folyamatosan mozognak és tolódnak az ember egész életében, ez ellen nincs mit tenni, fogadjuk el. A szakmai szervezet azt is hozzáteszi, hogy bizonyos stresszorok is kiválthatják a mozgást. Például sok ember éjszakánként, alvás közben összeszorítja az állkapcsát, rosszabb esetben a fogait is csikorgatja, és ezek hosszú távon mind a fogak elmozdulásához vezethetnek.

A fogaink állandó mozgása természetes jelenség

Az életkor előrehaladtával teljesen természetes folyamat a fogainak lassú mozgása a száj eleje felé. A The Dental Daily szaklap cikkében elmagyarázza, hogy a „mesial driftnek” nevezett folyamat során a fogak az élet során előrehaladnak a középvonal felé. Ezt a jelenséget magyarul fiziológiai sodródásnak hívjuk. Ebben a bölcsességfogaknak is van szerepe, főleg ha nincs helyük vagy ferdén nőnek. Ugyanakkor városi legenda, hogy a fogak elmozdulásáért csak a bölcsességfog a hibás.

“Sok olyat látok a praxisomban, hogy páciensnek nincs bölcsességfoga, de elől mégis összetorlódnak a fogai” – fejti ki Dr. Balla László fogszabályozó szakorvos.

Mi a helyzet a fogszabályozás után?

A fogszabályzó levétele után marad még feladat. A fogak helyzetére természetesen továbbra is szükséges odafigyelnünk, mert azok vissza akarnak állni az eredeti helyükre. Általában kb. 2-3 év, amire megerősödnek az új helyükön. Ez az úgynevezett retenciós időszak, amelyről itt írtunk részletesen.

Fogszabályozással minden korban kialakítható a szabályos fogsor

A fogak életünk végéig mozognak, még a fogszabályozó szakorvosi beavatkozás után is. Ugyanakkor meg kell különböztetni a fogak természetes mozgását a fogszabályozás utáni visszarendeződéstől Ez természetes folyamat, az emberi fogazat így lett „összerakva”. Manapság már gyakorlatilag minden hibát ki lehet javítani – érdemes tehát akár felnőttkorban is elkezdeni a fogszabályozást.

Szabályos fogsort szeretnék én is!