Fontos tennivaló a fogszabályozás megkezdése előtt a fogkőeltávolítás, mert az el nem távolított fogkövek fogszuvasodást és fogínygyulladást okozhatnak. A fogszabályzó kezelés során pedig fokozottan oda kell figyelni a megfelelő fogtisztításra és a fogkő kialakulásának megakadályozására.
Összefoglaltunk minden tudnivalót a fogkő eltávolításáról és a fogkő újbóli kialakulásának megelőzéséről.

Így alakul ki a fogkő

A szájüregben található baktériumok a megfelelő tisztítás hiányában lepedék formájában lerakódnak a fogak felszínén. Ebből idővel kialakul a plakknak nevezett lepedékréteg. A plakkban felhalmozódó baktériumok fogyíngyulladást okozhatnak. Ha a plakk elmeszesedik, fogkő alakul ki. Általában a felső őrlőfogak külső és az alsó frontfogak belső oldalán jelenik legelőször a fogkő.

A fogkő típusai

A fogkőnek két típusa létezik:

  1. A fogínyen kívüli (szupragingivalis) fogkő
  2. A fogíny alatti (szubgingivalis) fogkő.

Ezért fontos eltávolítani a fogkövet fogszabályozás előtt

Ha a fogfelszínen fogkő marad, a fogszabályzó készüléket általában nem, vagy csak nehezen lehet aktiválni

  • A megmaradt fogkövek fogszuvasodást okozhatnak, amely akár olyan mértékű problémához vezethet, amelyen csak a gyökérkezelés vagy a fogeltávolítás segít.
  • A fogkövek gyakran okoznak kellemetlen, áporodott leheletet.
  • A fogkövek elősegítik a fogágybetegségek, így a fogínygyulladás és fogínysorvadás kialakulását.
  • A fogínygyulladást sok esetben nehéz a korai stádiumban észrevenni, mert nem jár tünetekkel.
  • Súlyos fogágybetegségek vagy fogszuvasodás esetén előfodulhat, hogy fel kell függeszteni a fogszabályozó kezelést.

Milyen időközönként kell a fogkövet leszedetni?

Ez egyénenként eltérő, nagyban függ a fogazattól, az életmódtól és a táplálkozástól. A dohányzók esetében például sokkal gyorsabban telepedik le a fogkő. A szájhigiénia hiánya szintén segíti a fogkő kialakulását. Általánosságban félévente érdemes a fogorvosunkkal ellenőriztetni a fogköveket, és szükség esetén leszedetni őket.

Ultrahangos fogkőeltávolítás

Az ultrahangos fogkőeltávolítás során ultrahanggal robbantjuk le a fogköveket a fogfelszínről. Ez a módszer gyors, alapos és hatékony. A ultrahangos eljárás nem sérti sem a fogzománcot, sem a fogínyt. Az ultrahangos kezelés után puha kefével polírozzuk a fogakat. Ezáltal a fogfelület sima lesz, és nehezebben alakul ki rajta a fogkő.

Hagyományos fogkőeltávolítás

A hagyományos eljárás során depurátorokkal pattintjuk le a fogköveket. A hagyományos eljárással csak a nagyobb fogköveket lehet leszedni, és a fognyaki felszíneket szintén nem lehet a kezelés után elsimítani.

Fogkőeltávolítás házilag

Fontos kiemelni, hogy otthon, házilag nem lehetséges eltávolítani a fogköveket. A házilagos fogkőeltávolítás könnyen megsérti a fogzománcot, emellett akár fogelszíneződést is okozhat. Ezért minden esetben fogorvosi rendelőben, fogorvossal vagy dentálhigiénikussal szedessük le a fogkövet!

A helyes szájhigiénia a fogszabályozás alatt

A fogszabályzó készülék megnehezíti a fogak és a fogköz tisztítását. Az ínyszél és a bracket között könnyen megtelepedhet a lepedék. Ezért fontos a rendszeres, alapos, megfelelő technikával végett fogmosás, a fogközök tisztítása fogselyemmel és fogköztisztító kefével. Szintén ajánlott a szájvíz használata fogmosás után.

Jelentkezem fogszabályozásra

Gyakori kérdések

Alapjában véve a kezelés nem jár fájdalommal. Gyulladt vagy sorvadt fogíny esetében előfordulhat érzékenység, enyhe fájdalom.

Egyénfüggő, általánosságban legalább évente érdemes leszedetni a fogköveket, még akkor is, ha nem látható fogkő a fogak felszínén.

A fogkő kialakulása az életmódtól, a táplálkozástól és a szájhigiénétől függ. A dohányzás nagyban felgyorsítja a fogkövek lerakódását és a fogágybetegségek kialakulását.

A fogkő eltávolítást az anamnézis felvétel (jelenlegi és korábbi betegségek, szedett gyógyszerek)  eredménye alapján kezdjük meg, illetve halasztjuk el.

A fogszabályozás során kiemelten fontos a legalább napi kétszeri, helyes technikával végzett fogmosás. Szintén ajánlott a  fogselyem, fogköztisztító kefe és szájvíz használata, a dohányzás mellőzése és az egészséges táplálkozás.