A szájhigiénia egyik legfontosabb eleme a fogmosás, ezt már gyerekkorban megtanuljuk. De vajon helyesen csináljuk-e? A válasz nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik, ezért összefoglaltuk a helyes fogmosás legfőbb ismérveit.

A fogmosás legfontosabb szabálya, hogy személyre szabott legyen, hiszen ahányan vagyunk, annyi féle fogsorral élünk együtt. Így természetes, hogy a fogaink is egyedi bánásmódot érdemelnek a tisztításnál.

A helyes fogmosás függ attól, hogy:

 • milyen gyakran mosunk fogat és hány percig,
 • hagyományos vagy elektromos fogkefét használunk,
 • milyen kiegészítő eszközöket használunk,
 • milyen mozdulatokat végzünk közben.

 

Milyen gyakran mossunk fogat?

Egészséges fogsornál legalább naponta kétszer ajánlott fogat mosni – reggel és este.

A fogmosáskor a felhalmozódott lepedékkel együtt azokat a baktériumokat is eltávolítjuk, amelyek a fogszuvasodás és a fogágybetegségek kialakulásáért felelősek. Ezért fontos, hogy minden fogmosás alapos legyen és helyes technikával végezzük el. Alkalmanként a fogmosás tartson legalább két percig, emellett arra is figyeljünk, hogy minden területnek ugyanannyi mozdulatot szenteljünk. Ha további eszközöket is használunk (pl. fogselyem, fogköztisztító), akkor erre is szánjuk rá a megfelelő időt.

A helyes fogmosási technika

Vannak olyan általános gyakorlatok, amelyeket bátran alkalmazhat mindenki, akinek egészséges a fogsora. Íme néhány jó tanács, amit érdemes megfogadni az egészséges fogak érdekében:

 • haladjunk szisztematikus sorrendben,
 • bizonyos időközönként váltogassuk, hogy honnan kezdjük a fogmosást (jobb vagy bal oldalról, alulról vagy felölről)
 • egyszerre legfeljebb 2-3 fogat tisztítsunk,
 • fokozottan érdemes figyelni azokra a területekre, ahol nem érvényesül a nyál öntisztító hatása: ezek a lágyrészek, a fogkőképződés helyei és a nagy nyálmirigyek kivezetőcsövei.

A Bass-technika helyes alkalmazása

A leggyakrabban ajánlott technika a Bass-technika, amivel hatékonyan tisztíthatóak az íny alatti területek – a plakk akár 1 milliméter mélységben is elérhető vele. A helyes kivitelezés így történik:

 1. helyezzük a fogkefét félig az ínyre, félig a fogra
 2. a sörték az íny felé nézzenek,
 3. a fogkefe a fogfelszínnel 45 fokos szöget zárjon be.
 4. Enyhe nyomás kíséretében végezzünk körkörös mozdulatokat, egy területen körülbelül 15-20 alkalommal.

A Bass-technikával a fogak közötti terület és a fognyak is eredményesen tisztítható. Utóbbi azért is fontos, mert a legtöbb fogágybetegség innen indul.

Ne felejtsd el a nyelvtisztítást sem!

A helyes fogmosáshoz hozzátartozik a nyelv tisztítása is, hiszen a nyelvháton rengeteg mikroorganizmus él és szaporodik. A nyelvtisztításra alkalmas a kézi és az elektromos fogkefén lévő gumibetét, de speciális nyelvtisztítót is lehet kapni.

Hogyan ellenőrizhetem, hogy helyesen mosom-e a fogam?

Mivel a fogmosás elsődleges célja, hogy eltávolítsuk a plakkot, vagyis a lepedéket, az ellenőrzésnél ennek a sikerességét érdemes vizsgálni. Ezt a plakk festő tablettával teheted meg, amit be tudsz szerezni a gyógyszertárakban és a nagyobb drogériákban is. A tabletta megmutatja, hogy melyik fogaknál maradt lepedék, ezzel segít korrigálni a fogmosási technikát a helyes irányba.

Fogmosás fogszabályzóval – erre érdemes figyelni

A fogszabályozó viselése akár évekig is tarthat, ezért különösen fontos, hogy a fogak és a készülék tisztítása megfelelő legyen, kivehető és állandó fogszabályzó esetén is. A fogszabályozás alatti kezelések során nagyobb eséllyel halmozódhat fel plakk, ezért alaposabb lepedék eltávolításra van szükség.

A helyes fogmosással többet nyerhetsz, mint gondolnád

Általános tévhit, hogy fogaink a korral romlanak, helyes fogmosási technika esetén ugyanis idős korodig is megóvhatod a fogsorod a betegségektől. Megőrizheted magabiztos mosolyod, és megelőzheted a kellemetlen és fájdalmas fogorvosi kezeléseket is. Utóbbiért a pénztárcád is köszönetet mond majd.

A fogaid meghálálják a törődésért, és cserébe nem fognak neked fölösleges kényelmetlenséget vagy fájdalmat okozni.  Ha pedig igazán szép mosolyt és szabályos fogsort szeretnél, érdemes fogszabályzási konzultációra jelentkezni.

Jelentkezem konzultációra