Többen kérdeztétek, hogy milyen bajotok lehet abból, ha lenyelitek a fogszabályzó egyik apró darabját. Szerencsére nem kell aggódnotok, az apró alkatrészek minden komolyabb gond nélkül távozni fognak az emésztőrendszerből. Elmondjuk miért.

Előfordulhat, hogy letörnek az apró alkatrészek

A fogszabályzó készülékeknek vannak apró alkatrészei, amelyek elmozdulhatnak vagy letörhetnek. Ilyenek a backettek, a szeparációs gumik, az apró gumigyűrűk és fém drótdarabok. Előfordulhat, hogy lenyeljük ezeket, akár anélkül, hogy észrevennénk. Mi a teendő ilyenkor?

Áthaladnak az emésztőrendszeren

A műanyag és gumi alkatrészek minden gond nélkül áthaladnak az emésztőrendszeren. Sem a méretük, sem a formájuk nem okoz gondot az emésztésben.

Általában nagyobb az ijedtség, ha véletlenül egy fémdarabot nyelünk le. De ebben az esetben sincs ok az aggodalomra. Először is, az orvosi acélra nem ad allergiás reakciót a szervezet – hiszen nem fertőződünk akkor sem, amikor a szánkban van a fogszabályzó. A fémeket -így tehát az orvosi acélt – nem tudja lebontani a gyomorsav. Nem fog viszont a gyomorban maradni, mert a megemésztett étellel együtt elindul kifelé a szervezetből, és idővel távozik onnan.

Nem kell külső segítség

Az emésztési folyamat nagyon egyénfüggő, akár több napig is eltarthat, nem kell azonnal eredményt várni. Segíthet a rostban gazdag táplálék fogyasztása, hashajtót nem kell szedni, ugyanakkor érdemes kerülni az olyan ételeket, amelyek szorulást okozhatnak.

Nem sértik fel a belet

Ahogy a lenyelt alkatrészek áthaladnak az alsó emésztőrendszerünkön, egy mucinózus nyák szerű réteg képződik körülöttük illetve egy mechanizmus úgy forgatja őket, hogy ne sértsék fel a beleinket. Ez igaz a drótdarabokra is, nem kell tehát aggódni, hogy kiszúrja a beleinket. Érdemes a lenyelés után pár napig vizsgálni a székletet, hogy megbizonyosodjunk, valóban távoztak-e a lenyelt fogszabályzó darabok a testünkből.

A röntgen biztos képet mutat

Az esetek túlnyomó részében Ha teljesen biztosra szeretnétek menni, keressétek fel a belgyógyászati ügyeletet, ahol röntgenfelvételt készítenek, és megnézik, hogy biztonságosan tud-e távozni az idegen test az emésztőrendszerből.

Ahogy látható tehát, nem jelentenek veszélyt a lenyelt fogszabályzó darabok. Nem kell pánikolni, mert az esetek túlnyomó részében akadály nélkül áthaladnak a szervezetünkön és távoznak onnan.

Szeretnék én is szép fogakat!