A technológia és annak megfelelő használata egyaránt szükséges ahhoz, hogy az elvárt és ígért színvonalú munkát tudjon végezni a fogszabályozó szakorvos. Az innováció és a fejlesztés elengedhetetlen ahhoz, hogy a kezelések hatékonyabbak legyenek, pontosabb és precízebb munkát lehessen végezni. Ez leginkább a kezelésre fordított idő és erőforrás csökkentése miatt különösen fontos.

Technológia és tudás

A technológia ugyanakkor önmagában nem elegendő, ha azt a gyakorlat során nem tudja az orvos tökéletesen alkalmazni vagy használni. Annak érdekében, hogy a legújabb eszközökkel, megoldásokkal és anyagokkal a lehető leghatékonyabb munkát lehessen végezni, fontosak a szakmának rendezett konferenciák és szimpóziumok.

Itt nem arról van szó csupán, hogy egy-egy gyártó bemutatja a legújabb termékét, hanem elsősorban arról, hogy az elérhető technológiát miként lehet használni a rendelőben a kezelések során. Vagyis gyakorlati tudást lehet szerezni abból, hogy gyakorló szakorvosok, mint például Darsh Patel megosztják a hallgatósággal tapasztalataikat.

Dr. Damon fejlesztése

A fogszabályozásban néhány nagy gyártó cég uralja a piacot, közülük is kiemelkedik az Ormco, amely egyebek mellett az úgynevezett Damon System bracketet fejlesztette ki és kezdte el gyártani – a nevét az egyik fejlesztő orvosról, dr Dwight Damonról kapta. Ezek voltak az első önzáró bracketek, amelyeket a kétezres évek eleje óta szabadalom védett. Ma már másolható a technológia, ami azt jelenti, hogy vannak jó és kevésbé jó másolatok is, de a Damon System biztosan az elvárt minőséget nyújtja.

Az önzáró bracket abban különbözik a hagyományos tappancstól, hogy míg utóbbi esetben az ívet jellemzően egy gumi rögzíti a brackethez, addig előbbi egy könnyen nyitható és zárható szerkezettel vannak felszerelve. Az ív könnyen mozgatható, a fogakra ható erő kisebb, az eljárás precízebb és gyorsabb is. A bracketek kisebbek, így viselésük kényelmesebb és jóval kisebb a nyálkahártyát érő sérülés esélye.

Tervezéstől a lezárásig

Az Ormco az idén szeptemberben rendezte meg kétnapos Nordic Ormco szimpóziumát, amely csak azért “nordic”, mert jellemzően Skandináviában, most Stockholmban rendezik meg. Ezeken az eseményeken orvosok mutatják be az új eszközök használatát, és a szükséges tudnivalókat, know howt is átadják. Az előadók elismert szakorvosok, akik teljesen függetlenek a gyártó cégtől. Saját rendelői tapasztalataikat osztják meg a hallgatósággal, vagyis nem mindegy, milyen kurzuson vesznek részt a szakorvosok és ott ki az előadó. Matias Anghilieri például a tíz legjobb előadó között van a szakmában.

A programban a kezelés teljes folyamatát felölelik, beleértve annak megtervezését is. A főbb programpontok ugyanakkor a korrekciós szakaszt ölelik fel, de az utókezelés, illetve a szabályozást követő rögzítési megoldások, a kezelés lezárása is fontos terület, hiszen e nélkül hiábavaló volt a befektetett munka, pénz és idő.

A szimpózium természetesen nemcsak a skandinávok számára érhető el, bárki részt vehet rajta, akinek fontos, hogy naprakész legyen. A részvétel nem azért fontos, mert adott esetben kedvezményt kapnának a résztvevők a gyártótól a későbbiekben, hanem azért, mert a megszerzett, naprakész tudás révén a fogszabályozó szakorvos gyorsabb, pontosabb munkát végezni. Az új dolgok hamar eljutnak az arra fogékony, magánpraxisban dolgozó orvosokhoz.

Szeretnék én is profiktól kezelést