A fogszabályozás egyik fontos része a fogak kontúrjának rendbehozása. A szép mosoly egyik feltétele, hogy ne legyenek a fogak metszőélei tarajosak vagy töredezzettek, és a szemfogak és kisőrlőfogak ne legyenek csücskösek. Ezek az apró hibák általában nem szembetűnőek a kezelés előtt, ám előtérbe kerülnek, amikor helyükre kerülnek a fogak.

A fogak kontúrálása

A fenti esztétikai hibákra megoldás a fog kontúrálása. A kezelés során egy apró fúróval egyenessé csiszoljuk a tarajos metszőéleket, és lekerekítjük a szemfogak és kisőrlők csücskeit. A kissé ferde metszőélek kiegyenesítése szintén lehetséges ezzel a beavatkozással.

A metszőfogak kezelése

A nagy, lapátszerű metszőfogakat szintén egyenesre lehet igazítani a kontúrálással. Ilyen esetekben a fogközöket redukáljuk. Szintén le lehet csökkenteni, vagy akár teljesen el is lehet tüntetni ezzel az eljárással a két metszőfog közötti apró rést ahol, az ínypapilla visszahúzódott.

Az interproximális redukció

A fogszabályozás során néha előfordul, hogy a fogak nem férnek el egymás mellett, torlódott helyzet alakul ki. Vagy ugyan nem fordul elő torlódás, de a fogak nagyon kifelé dőlnek.

Ennek a problémának az egyik lehetséges megoldása lehet az interproximális redukció, mely során egy nagyon vékony rétegben (kb. 0,2 mm) lecsiszolunk a fogak egymás felé néző felszínéből, a fogzománcból. 

Mikor szükséges az interproximális redukció?

A interproximális redukciót tulajdonképpen helynyerés céljából alkalmazzuk akár láthatatlan, akár rögzített fogszabályozó készülékek esetén.

Ha nincs abszolút rés a fogak között, akkor a fogak mozgatása sem lehetséges az ideális fogív eléréséhez. Ilyenkor alkalmazzuk az  interproximális redukciót. Középvonal eltérés korrigálásánál is szintén megoldás lehet ez a módszer. Az eljárásra szintén használatban van a sztrippelés elnevezés is.

Nem fájdalmas

A fogzománcban nincsenek idegek és erek, ezért nem érzünk fájdalmat az interproximális redukció vagy a kontúrálás során. Az eljárás alatt csak minimális mértékben nyúlunk hozzá a fogzománchoz, csak annyival csökkentjük a vastagságát, amennyi feltétlenül szükséges.

Nem veszélyes

A fogak oldalsó részén maximálisan 0,2 millimétert csiszolunk a zománcból, így a fogak továbbra is erősek és ellenállóak maradnak. A szakszerűen csiszolt fogak és a többi fog között nincs különbség a szuvasodás kialakulásában.

Mi a fogzománc?

A fogzománc szervezetünk legkeményebb anyaga, amely a fogaink legkülső rétegét adja. Feladata, hogy megvédje fogainkat az esetleges sérülésektől, valamint egyéb kémiai és hőmérsékleti behatásoktól, amelyek érzékenységet okozhatnak (hidegérzékenység, édesre jelentkező érzékenység).

Mi történik a fogakkal a kezelés után?

A kezelés után a fogszabályzó szakorvos elsimítja és polírozza a kezelt fogzománcot. Ez azért fontos, hogy sima, ezáltal könnyen tisztítható legyen a fog. Lehetséges, hogy a kezelt fogak ideiglenes, fluor-tartalmú borítást kapnak, ezzel is elősegítve a zománc gyors regenerálódását. Szintén javasolt az alkoholmentes, fluor-tartalmú szájöblítő szerek használata a kezelés után.

Gyakori kérdések

Mennyire fájdalmas az interproximális redukció?

Az interproximális redukció nem fájdalmas. A fogzománcban nincsenek idegek, ezért nem érzünk fájdalmat.

Mennyire fájdalmas a kontúrálás?

A kontúrálás nem fájdalmas, akár érzéstelenítés nélkül is elvégezhető.

Mennyire sérül a fogzománc az interproximális redukció és a kontúrálás alatt?

Csak annyira nyúlunk hozzá a fogzománchoz, amennyire feltétlenül szükséges. Így a fogzománc továbbra is ép és ellenálló marad.

Hajlamosabb lesz a fog a szuvasodásra a interproximális redukció vagy kontúrálás után?

Nem. A fogzománc nem sérül annyira, hogy nagyobb valószínűséggel alakuljon ki fogszuvasodás, ezt tanulmányok is bizonyítják.

Jelentkezem fogszabályozásra