A hagyományos, rögzített fogszabályozó használatakor sajnos gyakran szükséges a kezelést megelőzően egyes fogak eltávolítása. Az egészséges fogak eltávolítása rengeteg hátránnyal jár, manapság azonban a modern készülékek és technológiák használatával elkerülhető a foghúzás. Mindent összefoglalunk a cikkünkben.

Mikor kell fogszabályozás előtt kihúzni a fogakat?

Általában akkor van szükség foghúzásra, ha a fogak sorba rendezéséhez fel kell oldalni a fogtorlódást, és a súlyos helyhiány másképp nem oldható meg. A hagyományos fogszabályozásnál már egy kisebb torlódás is foghúzáshoz vezethet, mert egyébként a készülék által kifejtett erőhatás kitolhatja ez elülső fogakat.

A foghúzással egyúttal az alsó és felső fogsor között harapási eltéréseket is korrigálni lehet.

Miért alakul ki a helyhiány?

A helyhiánynak és az emiatt kialakult fogtorlódásnak több oka lehet, például ha:

  • fogváltáskor nem jut elég hely a maradó fogaknak,
  • vegyes fogazatkor nincs elég hely az új fogaknak,
  • a bölcsességfogak szabálytalanul nőnek,
  • az állcsontok rendellenesen fejlődtek, melynek oka lehet a cumizás, ujjszopás vagy a nyelvlökéses nyelés.

A helyhiány azonban sokszor pusztán csak genetikai okokra vezethető vissza. Egyszerűen fogalmazva: túl nagyok a fogak az állkapocshoz. Ez a legtöbbször akkor fordul elő, amikor valaki nagy fogakat örököl az egyik ágról, és keskeny állkapcsot a másikról.

Egyszerre akár négy fogat is elveszíthetünk

A rögzített fogszabályozók esetében a legtöbbször a 4-es vagy 5-ös kisőrlő fogakat kell kihúzni. A kisőrlőket általában az összes kvadránsban (a fogsor negyedében) el kell távolítani a fogsor egyenletességének megőrzése érdekében. Ez azt jelenti, hogy a jobb alsó és felső, illetve bal alsó és felső kisőrlőket is ki kell húzni.

A foghúzás hátrányai

Természetesen az amúgy egészséges fogak eltávolítása magában semmiképpen sem járna haszonnal. A fogak elvesztéséből több hátrányunk származhat, mert:

  • A hiányzó fogak megakadályozzák az optimális fogsor-záródást
  • A hiányuk túl nagy terhet rakhat az állkapocsra
  • Lerövidülhet a fogív
  • Leszűkül a nyelv tere, ami a légutakra rossz hatással lehet
  • Sokkal nehezebb lesz az alapos rágás, ami akár emésztési problémákat is okozhat

Lehetséges, hogy fiatalon nem tűnik akkora katasztrófának pár fog elvesztése, akik ráadásul nem is látszanak. De egyrészt az elvesztett fogak miatt beeshet, és sokkal idősebbnek tűnhet az arcunk.

Másrészt az idős korban bekövetkező esetleges fogvesztés során nehezebb lesz felrakni a fogpótlást. Arról nem is beszélve, hogy mekkora fizikai és lelki megterhelést jelenthet négy fog kihúzása.

Hogyan kerülhető el a foghúzás fogszabályozáskor?

A modern fogszabályozási eljárásoknak köszönhetően az esetek nagy részében korrigálható akkor is a fogsor, amikor a hagyományos eljárások esetében már ki kellene húzni a kisőrlőket.

A Damon fogszabályzó technológia lágy erőkkel dolgozik. Az önligírozó rendszer segítségével a fogak gyorsabban mozognak a helyükre, és sokkal kevesebb kontrollra kell járni.

Az Invisalign fogszabályzó rendszerrel minden páciens számára egyedi, átlátszó és kivehető műanyag készülékeket gyártunk le. Egyes fogmozgatásokhoz sokkal gyorsabb és hatékonyabb, mint a rögzített fogszabályzók, ezenkívül használatukkor nagyon ritkán kerül sor foghúzásra.

Bölcsességfog húzás

Ha nem tudnak előtörni, vagy rendellenesen törnek elő a bölcsességfogak, illetve folyamatosan gyulladást okoznak, ki kell őket húzni. Ha rendellenes bölcsességfog-növekedés a fogszabályzó kezelés után indul be, a bölcsességfogak akár össze is nyomhatják a fogsort.

Időben érdemes elkezdeni

Bár szinte minden probléma kezelhető felnőttkorban is, de a fogszabályozás esetében is igaz, hogy minél fiatalabban kezdjük el, annál kisebb beavatkozással lehet eredményt elérni. Így a korai gyermek fogszabályozással megakadályozhatjuk a fogtorlódás kialakulását, ezáltal nem kell később fogat húzni.

A fogszabályozást már akár 7-8 éves korban is el lehet kezdeni, amikor már az első négy metszőfog kibújt. Ebben a korban az állcsontok is még könnyebben alakíthatók.

Gyakori kérdések

Milyen problémát okozhatnak a kihúzott fogak?

Többek között nehezebb lesz a rágás, beeshet az arc, és akár a légutakra is rossz hatással lehet.

Minden esetben el lehet kerülni a foghúzást a fogszabályozáskor?

A modern technológiák esetében a legtöbbször igen, de lehetnek olyan súlyos problémák, amelyek esetében sajnos szükséges fogat húzni.

A bölcsességfogakat a fogszabályzó kezelés előtt vagy után kell kihúzni?

Csak akkor kell kihúzni a bölcsességfogakat, ha gondot okoznak: nincs hely nekik, rendellenesen nőnek vagy rendszeresen begyulladnak. Ez megtörténhet a kezelés előtt vagy után is.

Miért kell egyszerre négy fogat kihúzni?

Az arc és a fogsor szimmetriájának megőrzése érdekében. Az előbbi esztétikai okokból, az utóbbi a helyes harapás miatt fontos. A modern fogszabályozási technológiával azonban a foghúzás a legtöbbször elkerülhető!

Jelentkezem fogszabályozásra