Az emberek többsége szép mosolyra és vakítóan fehér, egészséges fogakra vágyik, azt azonban csak kevesen tudják, mit kell tenniük ezért, és hogyan lehet fogaik épségét megőrizni a mindennapokban. A fogmosás „helyes technikája” egyenként eltérő lehet, mégis vannak bizonyos szabályok, amiket mindenki ugyan úgy betarthat a szép és egészséges fogsor érdekében.

Fogmosás

Mennyiség: Naponta legalább 3x-or mossunk fogat.

Technika: Először érdemes a fogkefét félig az ínyre, félig a fogra helyezni, sörtékkel az íny felé, úgy, hogy a fogkefe feje a fogínnyel körülbelül negyvenöt fokos szöget zárjon be. Nem durván a fogunkhoz nyomva a kefét 15-20 alkalommal körkörös mozgásokat végzünk. Ezután jöhet a söprés, amivel eltávolítjuk a lepedéket (plakkot), ami szinte a legtöbb problémát okozza az egészséges fogak számára. A lepedék eltávolítása mellett ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a lágyrészeket sem.

Időtartam: Egy átlagos fogmosás tartson legalább 3-5 percig.

Fogkefe: Fogkefét 3 havonta cseréljük le.

A jó fogkefe közepes erősségű sörtével és kicsi fejjel rendelkezik, akik fogszabályozót hordanak, azoknak pedig érdemes V-alakra nyírt sörtéjű kefét használni, így a drótok alá is könnyen elérnek, emellett nem szabad elhanyagolni a brackettek oldalainak tisztítását sem.
Általában a fogközök nem tisztíthatóak ki elég alaposan a fogkefével, ezért más technikára is szükség van akkor, ha igazán vigyázni szeretnénk fogaink épségére.

Fogselyem, fogköztisztító-fogkefe

(Fogszabályozó viselése alatt a fogselyem használata nem javasolt!)

A fogselyem a fogak közötti réseket tisztítja, amivel tökéletesen eltávolíthatjuk az ételmaradékokat, de itt is vigyáznunk kell, hogy ne sértsük meg az ínyt. Alkalmanként nyugodtan elhasználhatunk akár egy 40 cm-es darabot is úgy, hogy a selymet a két fog közé vezetjük, majd fel-le irányuló mozdulatokkal a fogak közét megtisztítjuk.

A fogköztisztító fogkefe oda is elér, ahova a normál fogkefe nem. A fogak közötti rések tisztítása elengedhetetlenül fontos, mivel itt alakul ki legkönnyebben a fogszuvasodás, a fogágybetegség. A kis, spirál-szerű, puha kefével rendelkező eszköz használata egyszerű, csak betoljuk a résekbe és kihúzzuk. Fogszabályozás esetén a drótok alá is könnyen behelyezhető fogköztisztító fogkefe használata elengedhetetlenül fontos!

Szájvíz és nyelvtisztító

A szájhigiénia nemcsak fogaink, hanem a száj többi részének tisztántartását is jelenti. Az általában kellemes illatú, gyulladáscsökkentőt tartalmazó szájvizek, szájöblögetők fertőtlenítő hatásukkal elpusztítják a szájban található baktériumokat és vírusokat. Ezek a termékek kiváltképp ajánlottak azoknak, akik fogszabályozót viselnek, de ne feledjük, a szájvíz nem helyettesíti a fogmosást!

A nyelvtisztító

Nem túl bizalomgerjesztő nevével ellentétben a nyelvkaparó igen hasznos eszköz, mert a nyelven megülő lepedék számos szájüregi problémáért felelős, ráadásul éjszaka, szervezetünk a mérgező anyagok egy részétől a nyelven keresztül szabadul meg. Ha naponta használunk nyelvkaparót, nemcsak a káros lepedéktől, hanem a kellemetlen szájszagtól is megszabadulunk.

A fogkrém

Ma már a legtöbb minőségi fogkrémben megtalálható a xylitol, ami a fogíny-gyulladást okozó baktériumoktól védi fogainkat, és a fluor, ami erősebbé, a fogszuvasodással szemben pedig ellenállóbbá teszi fogainkat. Érdemes ezeket az összetevőket tartalmazó fogrémet, fogpasztát választani.