Felnőtt fogszabályozás

Felnőtt fogszabályozás? Miért ne?

Lehet, hogy meglepő, de pácienseink nagy része a felnőtt korosztályhoz tartozik, ami egy újabb bizonyíték arra, hogy soha nem késő belevágni olyan dologba, ami foglalkoztat minket. A magabiztos megjelenés egyik meghatározó eleme: a mosoly. Ha kényelmetlenül érezzük magunkat egy kis rés miatt a fogaink között, vagy a szemfogunk pozíciójával nem vagyunk megelégedve, akkor ezt a testbeszédünk jelzi.  Eltakarjuk a szánkat és ezzel együtt fogainkat, kezünket a szánk elé kapjuk, és akarva akaratlanul kialakul rólunk egy kép, amely bizonytalanná, visszahúzódóvá tesz minket. Az életünk számos területén (akár magánéletben, akár munkában) azt szeretnénk közvetíteni a külvilág felé, hogy magabiztosak vagyunk. Ennek egyik eszköze a felnőtt fogszabályozás lehet.

felnőtt fogszabályozás nem csak arról szól, hogy a páciensnek szebb lesz a mosolya. A kezeléssel javul az életminősége, nő az önbizalma, és ezzel felszabadultabbá is válik. Fontos azt is tudnunk, hogy a kezeletlen fogproblémák hosszú távon fogágy-betegséghez, a fogak elvesztéséhez is vezethetnek, vagy egyéb betegségeket is okozhatnak. A torlódott fogakat nem lehet alaposan tisztítani. A fogak sorba állításával azonban könnyen elérhetjük fogkefénkkel a fogak közötti réseket is, kisebb a szuvasodás és a fogkő esélye, így nem gyullad be az íny, nem alakulnak ki fogágy betegségek, ami a fogak kihullásához is vezethet. Felnőtt korban gyakran előfordul, hogy már hiányoznak fogak, pótolni kell, akár híd, akár implantátum formájában. Ahhoz, hogy a pótlások megfelelőek legyenek a meglévő fogakat fogszabályozó készülék segítségével ideális pozícióba helyezzük. Ezzel készítjük elő a „terepet”, így a pótlások hosszú távon a páciens életminőségét javítják.

A mai modern fogszabályozó készülékeknek köszönhetően olyan megoldást nyújtunk, amely mind egészségügyi szempontból, mind pedig esztétikailag a legkiválóbb eredményt biztosítja. Készítünk külső vagy belső fogsorívre rögzített és kivehető fogszabályozókat is, de az alkalmazott technológia minden esetben a megoldandó problémától függ.

A mai modern felnőtt fogszabályozásban mi két irányt követünk. Az egyik a gyors, esztétikai fogszabályozás, (időtartama: 6-9 hónap) vagy a komplex fogszabályozás (teljes harapás beállítást, állkapocsi ízületi terápiát, preprotetikai fogszabályozást jelent). Az ideális fogszabályozó készülék kiválasztásához személyes konzultációra van szükség. A röntgenek  és a lenyomatok alapján kezelési tervet készítünk, és azt alaposan átbeszélve döntjük el, hogy melyik kezelés ideális a páciens számára.

Jelentkezz be konzultációnkra, hogy kiderítsük, mely fogszabályozó kezelésre van szükséged!

Megoldások:

Ennél a kezelésnél az első 4-6 fogadra fókuszálunk, a hátsó őrlő fogakat nem mozdítjuk el. Ez azért is kényelmesebb számodra, mert sem a rágással, sem az állkapocsízületeddel nem lesz problémád, és az esetek 95 %-ában nem húzunk ki fogat sem. Az esztétikai fogszabályozásnál arra törekszünk, hogy a lehető legrövidebb időn belül a legnagyobb eredményt érjük el fogaiddal. Azt szeretnénk, hogy a felnőtt fogszabályozás által kapott magabiztosságodat az élet minden területén kamatoztatni tudd! És hogy örömöd határtalan legyen, az eredményt utólagos fogfehérítéssel és a fogaid formai kontúrozásával tökéletesítjük, hogy mosolyod még káprázatosabb legyen!

Felnőtt fogszabályozás

Természetes

A természetes és szép felnőtt fogsor sohasem mű, vagy protézis-szerű. Egy természetesen szép mosoly tartalmazhat minimális, 1 mm-en belüli elfordulásokat, amelyek csak a mosoly tökéletességét hangsúlyozzák.

Felnőtt fogszabályozás

Egyenes

Az első 4 vagy az első 6 fogadra fókuszálunk, mert ezek a mosolyod meghatározó fogai. Ha rád néznek, mindenki  ezt nézi meg először amikor mosolyogsz.

Felnőtt fogszabályozás

Fehér

A bőrünket is ápoljuk, bizonyos időközönként megtisztítjuk új, élettel teli színt adunk neki. Miért ne tennénk ugyanezt a fogainkkal is? A kozmetikai kezelések kiegészítéseként a fogfehérítés és a fogak formai kontúrozását javasoljuk.

Felnőtt fogszabályozás

4-9 hónap

Hogy hogyan tudunk ilyen gyorsan látványos eredményt elérni? Mivel ennél a kezelésnél elsősorban az esztétikum számít, a hátsó őrlő fogaidat nem mozdítjuk el, így a rágással és az állkapocsízületeddel sem lesznek problémáid. Az esetek 95 %-ban pedig az egészséges fogakat sem kell ehhez kihúzni!

A fogaink állapota befolyásolja az egészségünket, a hosszú távon kezeletlen fogproblémák, a torlódott fogak és a rossz harapási forma hajlamosít az ínybetegségek kialakulására, csontpusztulásra, fogszuvasodásra, a fogak rendellenes kopására, fejfájásra, és akár állkapocs ízületi problémák is kialakulhatnak. A komplex fogszabályozó kezelések célja a funkcionalitás normalizálása (mint például a megfelelő harapás), hosszú távú stabilitás, ízületi problémák kiküszöbölése, felnőttkori pótlások helyének megteremtése, a tökéletesen illeszkedő fogpótlás előkészítése (preprotetikai fogszabályozás), kapcsolódó betegségek megelőzése, és mindezek mellett az esztétikus megjelenés elérése.

Felnőtt fogszabályozó készülékek

Sokféle felnőtt fogszabályozó készülék létezik.  A megfelelő készülék kiválasztásához elengedhetetlen a személyes konzultáció, ahol felmérjük a fogak állapotát és meghatározzuk a kezelés részleteit.

Mi, akik az egyediségben és a minőségben hiszünk, az alábbi készülékek közül választunk:

Új generációs, külső kerámia készülék

Átlátszó vagy fogszínű brackettekből és fém ívekből álló, a fogak külső felszínére rögzített fogszabályozó rendszerek, amelyek gyors és pontos fogmozgatást tesznek lehetővé. Ha a fém színű íveket nem szereted, rendelhetjük fehér színből is. Itt azonban tudnod kell: ha a fehér ívet választod sokkal lassabban fogunk látványos eredményt elérni, valamint a fehér ív bevonata idővel sajnos foltokban kopik.

KészülékekMegjegyzésÁr / fogsorívEsztétikai vagy gyors fogszabályozáshozKomplex felnőtt kezelésekhez
Damon Clear első 10 fogon kerámia brackett 300.000 Ft
Empower Clear első 10 fogon kerámia brackett 260.000 Ft

Aligner típusú készülékek

3D technológiával készült, átlátszó kivehető fogszabályozó sínes rendszerek. Két hetente mindig váltjuk ezeket a síneket, amivel lépésenként valósítjuk meg a fogmozgatást, napi 22 órás viseletük javasolt. Könnyű és kényelmes, így méltán elterjedt Amerikában és Nyugat-Európában.

Felnőtt fogszabályozás
KészülékekMegjegyzésÁr / fogsorívEsztétikai vagy gyors fogszabályozáshozKomplex felnőtt kezelésekhez
MyClearBrace áttetsző plasztik 300.000 - 1.100.000 Ft -
Invisalign áttetsző plasztik 1.300.000 Ft

Egyszerű belső készülék

A fogak belső oldalára rögzített fogszabályozó rendszerek, amelyek direkt kozmetikai kezelésekre fejlesztettek ki, és teljesen láthatatlanok.

KészülékekMegjegyzésÁr / fogsorívEsztétikai vagy gyors fogszabályozáshozKomplex felnőtt kezelésekhez
Forestadent 2D Lingual lingualisan ragasztott fém 250.000 Ft -

Komplex belső készülék

Teljes alsó és felső, belső fogszabályozó kezelés, személyre szabottan gyártott arany készülékkel.

Felnőtt fogszabályozás
KészülékMegjegyzésÁr / fogsorívEsztétikai vagy gyors fogszabályozáshozKomplex felnőtt kezelésekhez
Incognito teljes belső arany 1.900.000 Ft

Új generációs külső fém és vegyes készülékek

Kerámia és/vagy fém brackettekből és fém ívekből áll, a fogak külső felszínére rögzített fogszabályozó rendszerek. A vegyes készülékeknél az első hat fogra kerámia, a többi fogra fémből készült brackett kerül.  Ha a fém színű íveket nem szereted, rendelhetjük fehér színből is. Itt azonban tudnod kell: ha a fehér ívet választod sokkal lassabban fogunk látványos eredményt elérni, valamint a fehér ív bevonata idővel sajnos foltokban kopik.

Felnőtt fogszabályozás
KészülékekMegjegyzésÁr / fogsorívEsztétikai vagy gyors fogszabályozáshozKomplex felnőtt kezelésekhez
Damon Q vagy Damon Clear vegyes fém, vagy vegyesen, fém és az első fogakon kerámia brackettek, igény szerint 190.000 - 260.000 Ft
Empower fém, vagy vegyesen, fém és az első fogakon kerámia brackettek, igény szerint 160.000 - 220.000 Ft
Mit kell tennem, ha fogszabályozó készülékre van szükségem? Kérj időpontot személyes konzultációra!

A felnőtt fogszabályozás menete

A telefonon vagy e-mailen (ezt az időpont kérő modulnál találod, itt a honlapon) előre egyeztetett időpontban, az első konzultáció alkalmával mérjük fel, mely felnőtt fogszabályozási technika lehetséges számodra. Figyelembe vesszük az elérendő célt és a korrekció mértékét is. Itt beszélgetünk veled, megnézzük a fogaidat, megismerheted azokat a lehetőségeket, amik a te fogaid szabályozásához a legjobban passzolnak.

Az első konzultáción az alábbiakat egyeztetjük :

  • melyik fogszabályozó kezelésre van szükség?
  • milyen állapotban vannak a fogaid, szükség van-e fogkőleszedésre, fogtömésre a fogszabályozó kezelés megkezdése előtt?
  • kell-e fogat húzni?
  • mennyi ideig fog tartani a kezelés?
  • mennyibe fog kerülni a teljes fogszabályozó kezelés?
  • Panoráma –és teleröntgen készítéséhez beutalót adunk

Az első konzultáció egy megbeszélés, ahol például a fent említett témák is szóba kerülnek. A végleges, részletes kezelési tervet szakmai javaslataink alapján együtt választjuk ki a harmadik találkozásunk alkalmával (lásd lentebb: kezelési terv megbeszélése).

A  javasolt fogászati kezelés (fogkő levétel, fogtömés, foghúzás) után vagy már, és hozod magaddal  a kért röntgen képeket.  Ez általában op- és tele röntgen kép.
Ez alkalommal lenyomatokat veszünk a fogsorról, amely elkerül a fogtechnikai laborba, ahol kiöntik gipsszel, így elkészül a fogak másolata.

A személyre szabott kezelési terved a rtg-ek és a fogak gipsz mintája alapján készül. Amikor ezt átbeszéljük, az az egyik legfontosabb találkozó, ilyenkor,  hogy mindent pontosan megérts nagy hangsúlyt fektetünk a kommunikációra.  Ekkor beszéljük meg miIyen fogszabályozó technikával, milyen készülékkel, mennyi ideig tartana a kezelésed. Megbeszéljük a különböző irányok előnyeit és hátrányait, az esetleges kiegészítőket ill. ekkor kapsz pontos árajánlatot is. A végső döntés a tied, mi persze segítünk benne.

Ahogy eldöntötted, hogy melyik felnőtt fogszabályozási rendszert szeretnéd, mi megrendeljük neked a készüléket.

Egy fogszabályozó készülék felragasztása kb egy órát vesz igénybe, nagyon precíz munkát igényel, mivel a bracketek helye megszabja a  fogak jövőbeli  pozícióját. Ilyenkor sosem sietünk, teljes a nyugalom van a rendelőben.
A fogszabályozó felhelyezésekor alkalmazott korszerű ragasztók védik a bracketek alatt a fogat, fluort adnak le illetve a ragasztó egy speciális lámpa fényére azonnal megköt.
Praktikus tanácsokkal látunk el, milyen érzékenység várható, mit ehetsz fogszabályozóval, hogyan kell fogat mosni a fogszabályozó készülékkel, mi történik, ha valami lejön, ha szúr…

Korszerű felnőtt fogszabályozó készüléknél elég 6 hetente aktiválásra jönni. Ekkor a fogszabályozó készülék új energiákkal való ellátására kerül sor, enélkül egy idő után nem csinál semmit, illetve a kitűzött kezelés hosszát sem tudnánk tartani. Ilyenkor általában az íveket cseréljük erősebbre és/vagy elasztikus elemekkel esetleg rugókkal egészítjük ki a kezelést.  Az aktiválás után 1-2 napos kisebb érzékenység várható.

Amint lekerül a fix fogszabályozó, megkezdődik a fogszabályozás utókezelési fázisa. Ezt a periódust legalább annyira komolyan kell venned , mint a rögzített fogszabályozós időszakot, hiszen annak a végeredménye csak így lesz tartós. Ne vesszen kárba az addig ráfordított idő és energia! A retenciós időszak általában 1,5-2 évig tart.

A retenciós készülékek általában kivehető fogszabályozók, több típusuk is van. Pontosan illeszkednek a szépen rendbe tett fogsorra, nem hagyják elmozdulni a fogakat. Mindig megtisztított fogakra kell felhelyezni, illetve magát a készüléket is tisztítani kell fogkrémmel, fogkefével, majd langyos vízzel kell leöblíteni. Ezeket a készülékeket érdemes az első negyed évben a nap 24 órájából minél többet hordani, majd ezután, ha a helyzet engedi, akkor át lehet térni csak az éjszakai viselésre. Igény szerint alkalmazunk fix retenciós készüléket is.

További kérdésekre kaphatsz választ a Gyakori kérdések oldalon.

További kérdésed van a fogszabályozási kezelés menetéről? Kérj időpontot személyes konzultációra!